Oproščena izdajanja Kavaškemu klanu, kljub temu gre v zapor

Foto: D. M.
Foto: D. M.
Zdaj že nekdanja vpisničarka na Specializiranem državnem tožilstvu Tanja Tolimir je bila najhujših obtožb, predvsem izdajanja podatkov Kavaškemu klanu, oproščena, zaradi enega kaznivega dejanja pa jo vendarle čakajo rešetke.
Oglej si celoten članek

Kot smo že poročali, tožilstvo očita nekdanji vpisničarki na Specializiranem državnem tožilstvu Tanji Tolimir, da je prijateljici Amandi Miladinović ali njenemu možu Draganu Miladinoviću od marca do maja 2021 poslala fotografije tajnih dokumentov o nameravanih hišnih preiskavah pri domnevnih članih Kavaškega klana, o prikritih policijskih ukrepih pa poskrbela tudi za obveščanje drugih osumljencev kaznivih dejanj. Po prepričanju tožilca Luke Moljka je zagrešila kar 12 kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.

Tožilec predlagal štiri leta in pol

Tolimirjeva je pred zaključkom sojenja zagotovila, da ji strah vzbuja že sama misel na kakršno koli kriminalno združbo, in da se zaveda, da bi si s sodelovanjem z njo uničila življenje. "Postopek je bil težak, obtožbe niso resnične, zanje ni dokazov."

V zaključni besedi je to trdil tudi njen zagovornik, odvetnik Rok Križanec: "Zaupni podatki so uhajali iz Nacionalnega preiskovalnega urada, ne od Tolimirjeve." Po njegovem dokazov za njeno krivdo ni, obstajajo, ki pa se med seboj niti ne povezujejo v celoto. Prav tako naj ne bi bila dokazana koristoljubnost Tolimirjeve, ki naj bi za svoja dejanja pričakovala denarno nagrado in druge ugodnosti. Križanec je zato predlagal oprostilno sodbo.

Tožilec Moljk se je seveda zavzel za zaporno – štiri leta in pol rešetk. "Če je imel Kavaški klan informanta na policiji, še ne pomeni, da ga ni imel tudi na Specializiranem državnem tožilstvu," je bil jasen v zaključnem govoru in izpostavil še nekatere druge dokaze, denimo, da je ena od prič slišala Tolimirjevo po telefonu nekomu reči "hišne bodo".

Nekateri imajo res nizke plače

Sodnik Martin Jančar je danes izrekel sodbo, ki je približno na sredini med predlogoma obrambe in tožilstva – dve leti zapora. Tolimirjevo je oprostil izdajanja podatkov Kavaškemu klanu, v enem primeru Slavku Đakoviću in Alenu Đ.. Razlog: dokazi so bili samo posredni, morda verjetni, ne pa gotovi: "Krivda mora biti dokazana onkraj razumnega dvoma."

Prepoznal ni niti njenega koristoljubja, saj ni živela na veliki nogi, denar si je celo izposojala, vozila pa je peugeota 206, do katerega ji je pomagal takratni partner. Tudi pritoževanje nad nizkimi mesečnimi prejemki vpisničarke po njegovem ni dokaz, saj je "objektivno dejstvo, da imajo nekateri zaposleni na pravosodju nizke plače". Menda se ja lahko potožijo ...

Sodbo poslušali tudi starši

Je pa  Jančar spoznal Tolimirjevo za krivo v dveh primerih, ki sta združena v eno kaznivo dejanje. Ko je izvedela za uvedbo tajnih ukrepov zoper Semirja Hajdarpašića, brata njene prijateljice Amande Miladinović, se je v razburjenju obrnila na partnerja in še dve prijateljici, češ, kaj naj stori. Ali naj pove Amandi? Partner ji je svetoval, naj tega ne naredi, a kaznivo dejanje je storila že s tem, ko je povedala njemu. Prav tako je kriva, ker naj bi Slavka Đakovića obvestila o uvedbi evropskega pripornega naloga zoper njega.

Tolimirjevi je odpravljen pripor, v katerem je bila od 9. novembra 2021. Če bo sodba postala pravnomočna, bo, ker je prestala že dve trtjini kazni, lahko zaprosila za pogojni odpust. Toda tožilec Moljk je že napovedal pritožbo na višje sodišče.

Razglasitev sodbe sta spremljala tudi starša Tolimirjeve. "Vesela sem," je pred sodiščem kratko dejala njena mama, oče pa: "Nisem zadovoljen."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 14:49 7. Junij 2023.

    lahko se včlani v sđs, tam iscejo take...

  • 13:52 7. Junij 2023.

    tako bi sam poslal v kongo .da se mal učijo na njej

  • 12:28 7. Junij 2023.

    https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/tanja-se-je-bala-da-jo-bodo-clani-kavaskega-klana-dali-v-zrezke/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.