Oranžni alarm za žled, nekateri kraji že v njegovem oklepu

Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku Foto: Društvo za raziskovanje vremena in podnebja žled na javorniku
Nekateri višji kraji so že v oklepu žleda. Arso je sicer izdal opozorilo glede žleda, ki se bo pojavljal na višini med 600 in 1200 metri nadmorske višine. Češka, Madžarska in Avstrija že imajo velike težave zaradi žleda.
Oglej si celoten članek


Na vprašanje, ali lahko pričakujemo takšne težave, s kakršnimi se je Slovenija soočala zadnjo zimo, Andrej Pečenko za Žurnal24.si pojasnjuje, da naj bi bilo težav malo manj, kot lani, pojavljale naj bi se malo višje. "Se pa žled že pojavlja, vendar, kot rečeno, takšnih ekstremov, kot smo jih imeli lani, še ni in jih za zdaj tudi ne pričakujemo."

Opozorilo vendarle velja in to za večji del Slovenije. "Oranžno opozorilo velja za jutri za kraje nad 600 metri nadmorske višine," pravi Pečenko in dodaja, da bo nevarnost pretila vse do sobote. "V petek naj bi bilo malo manj padavin, za konec tedna pa so spet bolj verjetne."

V galeriji si lahko ogledate, kako je v žled odet Javornik. Fotografije so nam odstopili v Društvu za raziskovanje vremena in podnebja

Češka, Madžarska, Avstrija v žledu

Nad Sredozemljem je obsežno ciklonsko območje in zaradi tega v višinah k nam priteka razmeroma topel in vlažen zrak, nad vzhodno Evropo pa je anticiklon. Na stiku teh zračnih mas prihaja do tega, da so v spodnjih plasteh temperature lahko negativne, v višjih plasteh pa pozitivne, pravi Gregorčič.

Žled je v svoj primež včeraj že zajel Češko, Madžarsko in Avstrijo. Velike težave imajo s prometom in dobavo električne energije, železniški promet je na Češkem in Madžarskem praktično zastal. V Avstriji so zaradi izrednih vremenskih razmer tudi odpovedali pouk v številnih šolah. Gasilci odstranjujejo drevesa, ki so padla pod težo ledu. Najhuje je na območjih med 600 in 1400 metri.

Slovenija je na obrobju tega ciklona, tako velikih težav Pečenko vendarle ne pričakuje. Kar se tiče snega, pravi, da bo nekaj snežink med dežnimi kapljami že danes, več naj bi ga po nižinah dobili sredi prihodnjega tedna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:57 3. December 2014.

    Mima šiš!<br />Zdej bodo tam posadili palme!<br />Vsaj Marentič je rekel tako!

  • 12:15 3. December 2014.

    dvoumno : "Najhuje je na območjih med 600 in 1400 metri. "<br />600 do 1400 metrov od količka za kilometre …

  • 11:22 3. December 2014.

    Foto, Postojna-Kremenca.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.