"Orožarska afera je mati vseh afer"

Foto: Žurnal24
Če je kdo v Sloveniji kupoval orožje v tujini zato, da ga je potem prodajal naprej, za to početje ni imel pokritja v sklepih predsedstva. Pravo vprašanje je, ali se je trgovalo tudi z gotovino, je dejal Milan Kučan.
Oglej si celoten članek

"Predsedstvo je po koncu vojne v Sloveniji na predlog takratnega obrambnega ministra sprejelo stališče, da se pomaga Hrvaški z orožjem, ker je pomoč Hrvaški v vojni tudi najboljša obramba Slovenije. Sklenilo je, da Slovenija Hrvaški pomaga tudi z orožjem, do meje, ko to ne bi ogrozilo naše lastne obrambne sposobnosti," je v pogovoru za Delo dejal nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan.

 

Odvzem orožja "pozročil škodo"
Teritoralni obrambi (TO) je bilo "orožje odvzeto v zelo zapletenih političnih okoliščinah po prvih demokratičnih volitvah v nekdanjih jugoslovanskih republikah", pojasnjuje Kučan. Generalštab je 15. maja 1990 izdal ukaz o obveznem hranjenju orožja v fizično varovanih skladiščih, kar je v Sloveniji takrat podpisal takratni načelnik štaba TO generalpolkovnik Ivan Hočevar oziroma v njegovem imenu general Ožbolt, ne da bi o teh aktivnostih obvestil predsedstvo Republike Slovenije, je dodal. Predsedstvo RS je po Kučanovih besedah ugotovilo, da je "ta ukrep povzročil veliko politično in moralno škodo".

 

S sklepom predsedstva Slovenije pa "nikakor ni bila pokrita prava trgovina z orožjem", opozarja. "Pravo vprašanje je, ali se je, ne glede na oblike pomoči, če jo tako imenujem, trgovalo tudi z gotovino, in če se je, koliko gotovine je bilo vplačane in za kaj je bila porabljena ter kje so dokazila za to," pravi.

 

Sam verjame, da je bilo veliko tega denarja namenjenega za obnovo vojašnic, za gradnjo objektov in za oborožitev slovenske oborožene sile, "vendar o vsem tem morajo obstajati dokumenti", pravi.

"Listine morajo biti dostopne"
Kučan meni, da je prav, da so javnosti dostopne vse listine o "trgovini z orožjem". "Pri tem pa bodo najbrž res težave, saj so bile listine, ki so doslej tako ali drugače prišle v javnost, izbrane zelo tendenciozno," je opozoril. Najbrž je po njegovi oceni tudi res, da marsikaterega dokumenta ni več ali je celo prirejen.

Kaže pa po njegovem mnenju "izvzeti tiste dokumente, ki lahko škodijo interesom države ali tujcem, ki so v takratnih težkih časih pomagali Sloveniji".

Poudarja, da nima "nobenih zadržkov", da se objavijo tudi vsi dokumenti, ki so povezani z njegovim delom v tistem času.

Z orožarsko afero povezano marsikaj
Ostaja prepričan, da je orožarska afera "mati vseh afer, ker so z njo povezane tudi nekatere druge afere, ki od takrat pretresajo Slovenijo in ki tudi niso dobile ne pravnega in ne političnega epiloga".

Poudarja, da to, kar se dogaja s Patrio in "velikim pokom", kot je zanjo že sinonim, z njim "nima prav nobene zveze". "To je stvar pristojnih. Ti so za nepravilnosti, če so se dogajale, tudi odgovorni," je opozoril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.