Osebje AA opozarja na delavce s Kosova

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Člani Združenja kabinskega osebja posadk letal Slovenije se sprašujejo, ali bo davkoplačevalski denar, namenjen za dokapitalizacijo Adrie Airways, porabljen tudi za zaposlovanje delovne sile s Kosova.
Oglej si celoten članek

"Člani Združenja kabinskega osebja posadk letal Slovenije se sprašujemo, ali bo ob dokapitalizaciji Adrie Airways davkoplačevalski denar porabljen za uresničitev načrta prestrukturiranja Adrie Airways, v katerem je ob programu odpuščanja slovenskih zaposlenih delavcev istočasno predvideno zaposlovanje delovne sile s Kosova," so zapisali v sindikatu, ki združuje večino članov kabinskega osebja, zaposlenih v Adrii Airways.

Opozorili so, da slovenski letalski prevoznik na svojih letih prek hčerinske družbe s Kosova že zaposluje kosovsko kabinsko osebje.

Čeprav ti člani kabinskega osebja letijo na letalih in letih slovenskega prevoznika, ne govorijo slovensko, za njih tudi ne veljajo določila kolektivne pogodbe in zakona o delovnih razmerjih, prav tako ne spoštujejo omejitev delovnega časa in zakonsko predvidenih počitkov, so navedli.

Brez dela 22 odstotkov zaposlenih?

"Predvideva se, da bo 22 odstotkov zaposlenih v Adrii Airways ostalo brez dela, slovenska letalska družba pa bo del sredstev, namenjenih sanaciji, porabila za odpiranje delovnih mest tujim državljanom!" so ogorčeni. Ministra za promet Patricka Vlačiča so že junija prosili za srečanje, na katerem bi mu lahko predstavili stališča glede omenjenega problema, vendar odgovora z ministrstva do danes niso prejeli, so še dodali.

Upravni odbor Adrie Airways je za 21. september sklical novo skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o povečanju osnovnega kapitala s stvarnimi vložki – konverzijo terjatev bank – in o dokapitalizaciji v denarju za 50 milijonov evrov.

Uspešnost dokapitalizacije, ki je nujno potrebna za preživetje družbe, je odvisna od uspešnega dogovora z bankami o konverziji dela terjatev v lastniški delež ter od sprejetja rebalansa državnega proračuna za letošnje leto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • gec
    14:46 18. September 2011.

    naj ti šiptar ženkonategne,da teb ne bo treba,boš pršparu...

  • 19:39 13. September 2011.

    nekje je treba šparat...zakaj ne v zraku???

  • 18:17 13. September 2011.

    A so se domače kelnarce ustrašle unih cenejših iz fasaderske dežele?Rezultat obojih je isti <br />preplačano nagrajevanje za kelnarjenje v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.