"Ostali boste brez svoje države"

Foto: Žurnal24 Transparent so izobesili na mostu preko ceste na Trubarjevi Rašici. (Foto: Zavod
Zavod 25. junij je izobesil transparent z napisom, ki se glasi tako: "Lubi Slovenci! Če boste tujcem prepuščali svoje ozemlje in morje, boste kmalu ostali tudi brez svoje države."
Oglej si celoten članek

Napis naj bi izražal odziv očeta slovenske knjige Primoža Trubarja, če bi živel danes, menijo v zavodu, kjer obsojajo žaljive komentarje na stališča Franceta Bučarja, Tineta Hribarja in pisatelja Borisa Pahorja. "Ti so z odločno in jasno besedo razgalili ves izumetničen blišč in realno bedo sedanjega slovenskega političnega trenutka, ko nam neodgovorna politična elita zapravlja ne le nacionalno ozemlje in morje, ampak tudi državno suverenost," pravijo v zavodu.

"Zagovorniki arbitražnega sporazuma, med njimi predsednik države dr. Danilo Türk, predsednik vlade Borut Pahor in zunanji minister Samuel Žbogar, ponavljajo dokazljivo neresnične trditve, da bo Slovenija z arbitražnim sporazumom ohranila teritorialni stik z mednarodnimi vodami. Jasno je namreč, da bo arbitražno sodišče najprej v skladu z načeli mednarodnega prava določilo mejo na morju in na kopnem in praktično enotno stroka ugotavlja, da se s tem zapira možnost, da bi v naslednjem koraku, ko bo meja torej že določena, Slovenija dobila oziroma ohranila teritorialni stik z odprtim morjem," sporočajo iz zavoda, kjer dodajajo, da bo prišlo do delitve Piranskega zaliva.

Pravijo, da se bi ne glede na to, kako bi bil Piranski zaliv razdeljen, mejna črta iz slovenskega morja zaključila v italijanskem morju. Obenem menijo, da bi bila najboljša rešitev zavrnitev arbitražnega sporazuma in zahteva Slovenije, "naj se Hrvaška umakne z delov slovenskega ozemlja in morja, ki so bili ob osamosvojitvi nesporno pod slovensko suverenostjo, kar Slovenija lahko brez težav dokaže".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.