Ostanki predmetov po cunamiju na Facebooku

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Od katastrofalnega potresa in cunamijev na Japonskem je minilo že več kot leto dni. A kljub temu se lahko še danes v morju najde veliko predmetov, ki jih je takrat odplavilo morje. Njihovi lastniki jih bodo lahko sedaj našli na Facebooku.
Oglej si celoten članek

Za takšen projekt so se odločili v Morskem muzeju Britanske Kolumbije (MMBC), kjer bodo zbirali vse predmete - od ladij do zobnih ščetk, ki jih je morje po cunamiju marca lani iz Japonske prineslo na drugo stran Tihega oceana - na obalo Severne Amerike. Po nekaterih ocenah bi lahko bilo takšnih predmetov za kar 1,5 milijonov ton.

Na posebni Facebook strani bodo tako lahko najditelji naložili fotografije predmetov in njihovim lastnikom omogočili, da jih nato tudi prevzamejo. Strokovnjaki predvidevajo, da bo morje ostanke različnih predmetov na kanadsko obalo in obalo ZDA prineslo v naslednjih dveh letih.

"Ladja duhov" je bila doslej največji znanilec invazije smeti in razbitin na zahodni obali Severne Amerike. Ribiško ladjo Rjou-un Maru je marca lani po potresu in cunamiju odneslo v Tihi ocean, kjer je nato s pomočjo tokov in vetra brez posadke preplula skoraj 8000 kilometrov. Njena pot se je končala aprila letos, ko jo je ameriška obalna straža potopila pred obalo Aljaske.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.