Osumljeni v primeru umora Janka Jamnika še na policiji

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kot smo že poročali, slovenska policija je včeraj pridržala osumljenca v primeru umora direktorja Kemijskega inštituta. Njegova nadalnja usoda bo znana do jutri. V Grosuplju medtem slovo od uglednega znanstvenika. Na Kemijskem inštitutu bo jutri žalna slovesnost.
Oglej si celoten članek


Medtem ko so se popoldne pri Grosuplju poslovili od tudi v tujini priznanega in uglednega znanstvenika, pokojnega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, policisti še naprej opravljajo preiskavo njegovega umora. 

48-urni rok se zjutraj izteče

Policisti in kriminalisti še danes opravljajo informativne pogovore z včeraj prijetim nekdanjim zaposlenem na Kemijskem inštitutu, ki naj bi ga povezali z umorom direktorja.

Glede na slovensko zakonodajo ima policija 48 ur časa za opravljanje informativnih pogovorov z osumljenim. Če policisti presodijo, da so zbrali dovolj obremenilnih dejstev zoper pridržanega, spišejo kazensko ovadbo, ki jo pregleda tožilstvo. Tožilci namreč na podlagi te ovadbe presodijo, ali je zoper pridržanega utemeljen pripor. Odločitev glede pripora nato sprejme preiskovalni sodnik.

V tem trenutku še ni znano, kakšno natančno povezavo naj bi imel prijeti nekdanji zaposleni z umorom direktorja; lahko bi bil namreč bodisi naročnik umora ali pač njegov izvršitelj ali kaj tretjega. Policija zaradi interesa preiskave teh informacij seveda ne želi posredovati. "V tem trenutku lahko potrdim le to, da intenzivna preiskava v vseh smereh poteka tudi danes," pojasnjuje Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Spor zaradi aparata

Prijeti nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu je navzkriž s slednjim prišel že leta 2009, ko je bil odpuščen iz krivdnih razlogov. Zaradi tega je na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil tožbo zoper inštitut.

Kemijski inštitut se je po drugi strani zaradi omenjenega nekdanjega zaposlenega ravno tako obrnil na sodišče, vložili so tožbo, ker je po odpustitvi s seboj odnesel drago opremo, do katere ni bil upravičen.

Zlorabila položaj in ponarejala listine

Prijeti osumljenec povezave z Jamnikovim umorom ni edini, ki je prišel navzkriž s Kemijskim inštitutom. Kot smo preverili na Komisiji za preprečevanje korupcije, je inštitut julija lani na komisijo vložil prijavo še zoper eno osebo, nekdanjo zaposleno na inštitutu.

Ta naj bi zlorabila položaj oz. sporno delovala glede zaposlitve svojega sina in snahe na inštitutu, ponarejala naj bi tudi poslovne listine. Na KPK so nam potrdili, da so prijavo Kemijskega inštituta odstopili policiji, saj so v prijavi zaznali sume kaznivih dejanj. “Kemijski inštitut je v tem primeru nekdanje zaposlene ustrezno reagiral in uvedel interno preiskavo tern a podlagi te preiskave tudi sankcioniral kršitelja,” so nam povedali na KPK.

Tudi kriminalistična policija je nato v prijavi Kemijskega inštituta zaznala elemente kaznivih dejanj in zoper nekdanjo zaposleno na tožilstvo vložila kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja in ponarejanja listin javnega zavoda.

Kazensko ovadbo zoper nekdanjo zaposleno je tožilstvo prejelo 4. decembra, nam je potrdila vodlja tožilstva Tamara Gregorčič, torej le nekaj dni pred usodnim večerom na Viču. Na vprašanje, ali policija preiskuje tudi to nekdanjo zaposleno na Kemijskem inštitutu, Menegalija odgovori z besedami, “da preiskava poteka v vse smeri in da kriminalisti opravljajo številne razgovore.” 

Prijava glede Jamnikovega delovanja zavrnjena

KPK je v presojo prejela tudi prijavo glede delovanja direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, in sicer zaradi domnevnih nepravilnosti, korupcije, zlorabe položaja, oškodovanja javnega zavoda.

V okviru predhodnega preizkusa prijave je bilo ugotovljeno, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za resen sum kršitve iz pristojnosti komisije ali kršitev predpisov iz pristojnosti drugih organov,” glede tega pojasnjuje KPK, ki je zato je septembra letos odločila, da prijave ne sprejme v obravnavo. 


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.