Otroci bodo pričali od doma

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot )
Čez dober mesec naj bi ministrstvo za pravosodje uvedlo projekt videokonferenčnega zaslišanja otrok. Otrokom tako ne bo treba priti na sodišče.
Oglej si celoten članek

Po ocenah ministra za pravosodje Aleša Zalarja projekt informatizacije v slovenskem pravosodju poteka dobro. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, je do zdaj zaključenih 31 odstotkov projektov, 28 odstotkov pa jih je v teku. Čez en mesec naj bi uvedli tudi projekt videokonferenčnega zaslišanja otrok.

Projekt e-pravosodje je osrednji predmet Strategije informatizacije slovenskega pravosodnega sistema 2008–2013. Strategijo je ministrstvo za pravosodje pripravilo v sodelovanju z vsemi deležniki pravosodnega sistema v Republiki Sloveniji, predstavlja pa tudi temeljni dokument, s katerim naj bi se pospešila in izvajala informatizacija pravosodnega sistema v obdobju 2008–2013. Projekt, ki je delno financiran tudi iz sredstev Evropskega socialnega sklada, je ustanovilo Projektno enoto e-pravosodje.

Hitreje do potrdil o nekaznovanosti

Kot posebno pomemben projekt je minister Zalar izpostavil projekt elektronske podpore centralni kazenski evidenci. Koristi od novega sistema si lahko po Zalarjevih besedah obetajo tako državljani kot državni organi. Državnim organom bo sistem omogočal hitrejše in lažje pridobivanje podatkov o osebi, mi pa bomo lažje prišli do potrdil o kaznovanosti oziroma nekaznovanosti.

Kot dober se je pokazal tudi projekt snemanja glavnih obravnav, ki so se zaradi snemanja skrajšale za 40 odstotkov.

Otroci bodo lahko pričali od doma

So pa danes predstavili tudi nov projekt, ki naj bi zaživel če en mesec. Z njim bi zmanjšali stres, ki ga otroci doživijo na zaslišanjih na sodiščih. Zaslišanje otrok bodo izvajali z uporabo videokonferenčnega sistema in jim tako ne bo treba priti na sodišče. Takšen sistem bodo vzpostavili tudi na 11 centrih za socialno delo, ki imajo vzpostavljene tako imenovane otrokom prijazne sobe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.