Otroci na tržnici

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Sistem pomoči brez zdrave kmečke pameti. Državi ni jasno, da je prvi otrok najdražji.
Oglej si celoten članek

Otroci so naše največje bogastvo in ni je države, ki bi si upala trditi nasprotno. Se pa da matematično dokaj natančno izračunati, na koliko država naše največje bogastvo ceni. Naj za primer vzamem otroške dodatke. Za prvega otroka lahko naberete od 20 do 114 evrov na mesec, za tretjega in vsakega naslednjega pa že od 35 do 137 evrov na mesec.

Pustimo ocene, ali država daje preveč ali premalo. Kar hočem povedati, je, da v tem sistemu ni zdrave kmečke pameti. Za prvega otroka bi morala država dati najvišje spodbude, za vsakega naslednjega pa manj, in ne obratno! Ne poznam namreč staršev, ki ne bi poudarjali, da je prvi otrok najdražji. Ko si že pri tretjem ali četrtem, še eden – seveda samo v materialnem smislu – ni nobeden. Mlajši otrok recimo lahko ponosi nekaj oblačil starejšega brata ali sestrice, morda lahko “podeduje” celo kakšen šolski učbenik, če med njima ni prevelikega razkoraka v letih, za prvega pa je treba kupiti vse. No, toliko o stroških in logiki.

Kje se zalomi. Sicer pa po mojem mnenju državljanov ni treba ravno spodbujati, da bodo denimo namesto treh otrok imeli štiri. Ker to, kako priti s treh na štiri otroke, očitno ni težava naše male deželice. Zalomi se namreč že v startu, pri prvem. Hiter test, ki sem ga izvedla kar med sodelavkami v redakciji, je pokazal, da bi se za prvega otroka odločile (prej), če bi bile zaposlitve stabilne in če bi imele možnost dobiti posojilo za stanovanje. Res nič novega. To čivkajo že vrabci, naša država pa nič. No, ne čisto nič, premalo pa zagotovo, če želimo izboljšati znano slovensko povprečje – 1,62 otroka v družini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.