Otroci s srčnimi napakami na operacijo v Nemčijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Vse otroke s težjim zapletom bolezni, ki bodo potrebovali bolj komplicirane posege, bomo z januarjem pošiljali v München," je povedal strokovni direktor UKC, Sergej Hojker.
Oglej si celoten članek

Z münchensko bolnišnico so sodelovanje pri operacijah otrok s srčnimi operacijami že podpisali. Ocenjujejo, da bo v Nemčiji operiranih med 20 in 30 odstotkov otrok s srčnimi napakami. Letno jih srčno operacijo potrebuje okoli 150. V primeru, ko otrok ne bo sposoben transporta v Nemčijo, bo nemški srčni kirurg operiral izjemoma tudi v Sloveniji.

Dva nova kirurga

V kardiokirurški program za srčne operacije otrok bodo vključili še dva srčna kirurga, ki se bosta za operacije otrok izobraževala doma in v tujini. Po besedah vodje programa otroške srčne kirurgije Tomislava Klokočovnika bosta ta dva kirurga z delom v UKC Ljubljana začela januarja oziroma februarja. Program srčne kirurgije za otroke bo tako v ljubljanskem UKC ostal tudi po tem, ko je 10 otroških kirurgov uveljavljalo ugovor vesti. Večina jih je že potrdila, da bodo sodelovali v novem programu otroških operacij.

Izraelski kirurg bo operiral še pet otrok

Pred dnevi je deset zdravnikov kirurške klinike UKC Ljubljana, osem intenzivistov ter dva kardiologa, ki sodelujejo v kardiokirurškem programu otrok s prirojenimi srčnimi napakami, podalo vlogo za uveljavljanje ugovora vesti glede sodelovanja v programu. Nezadovoljni so bili zaradi organizacije dela, vezanega na sodelovanje izraelskega kirurga Davida Mishalyja pri programu. Mishaly namreč v UKC Ljubljana operira le občasno, zato morajo delo prilagajati njegovim prihodom, oskrba bolnikov in postoperativni posegi pa padejo v njihove roke. Izraelski kirurg bo v Slovenji prihodnji teden, ko bo operiral še pet otrok, nato pa bo zaključil dogovorjeno delo. Ali bo sodeloval pri izobraževanju novih kirurgov za operacije otrok, pa na UKC še niso pojasnili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.