Ovadena tudi Širca in Križanič

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
Koprski kriminalisti zaradi nepravilnosti v Kobilarni Lipica, s čimer naj bi odgovorni oškodovali državni proračun za 1,5 milijona evrov, ovadili šest ljudi.
Oglej si celoten članek

Koprski kriminalisti so na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi domnevnih nepravilnosti pri finančnem poslovanju enega od obalno-kraških javnih zavodov. Neuradno naj bi šlo za Kobilarno Lipica.

Ovadena ministra

Kriminalisti so ugotovili, da je odgovorna oseba javnega zavoda skupaj s  funkcionarji državnih organov pri razpolaganju s proračunskimi sredstvi Republike Slovenije v letu 2010 omogočila nezakonito dokapitalizacijo gospodarske družbe v lasti javnega zavoda v višini 1,5 milijona evrov.

Kot smo izvedeli, gre za nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tomija Rumpfa, dva tedanja ministra – Franceta Križaniča (finance) in Majdo Širca (kultura) ter tri predstavnike sveta zavoda.

Zahtevna preiskava

Kriminalisti so med dlje časa trajajočo preiskavo zbrali dovolj dokazov, ki potrjujejo sum računskega sodišča.  Za kaznivo  dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

Križanič zavrnil vsakršno odgovornost za ta primer, Širca še ni seznjanjena

Križanič je pojasnil, da so ga preiskovalci pred nekaj tedni v zvezi s tem poklicali in ga vprašali, kaj se je dogajalo v tem primeru. Pojasnil jim je, da se kot takratni finančni minister s tem ni ukvarjal, niti ni bil odgovoren za delovanje takratnega sveta zavoda. Svet je sicer nadzorni organ zavoda.

"Če bi vedel, kaj se dogaja, bi sprožil ustrezne postopke," je izpostavil Križanič in dodal, da mora svet zavoda zastopati presojo, kako je razporejal sredstva, ki so bila namenjena za določen namen. Pojasnil je, da je postopek presoje prišel le do sveta zavoda in da on kot minister za to ni vedel, niti ni bil o tem vprašan.

Širca je za ovadbo izvedela iz medijev in jo bo komentirala, ko bo z njo uradno seznanjena, je povedala za STA.

Čadonič-Špeličeva o ovadbah nima informacij

Kot je za STA pojasnila članica sveta Kobilarne Lipica Vida Čadonič Špelič, o ovadbah nima nobenih informacij, je pa bil svet javnega zavoda lani seznanjen s kriminalistično preiskavo in o tem, na katerih ministrstvih je ta potekala. Po njenih zagotovilih preiskava ni potekala na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Svet zavoda je bil s preiskavo seznanjen kmalu po tem, ko je računsko sodišče izdalo revizijo in mnenje, zaradi katerega je Rumpf odstopil, je pojasnila.

Čadonič Špeličeva domneva, da je preiskava potekala na pobudo računskega sodišča in da se nanaša na 1,5-milijonsko dokapitalizacijo v letu 2010.

Do julija 2010 je bil predsednik sveta javnega zavoda Kobilarne Lipica Igor Trebec, na njegovo mesto pa je bila imenovana krajinska arhitektka Maja Simoneti. Podpredsednica je še naprej ostala Vida Čadonič Špelič. Lansko jesen je vodenje sveta zavoda prevzel Marjan Hribar.

Direktor Kobilarne Lipica v času sporne dokapitalizacije je bil Tomi Rumpf, ki je vodenje prevzel novembra 2009 po odstopu dotedanjega direktorja Matjaža Pusta. Zaradi ugotovitev računskega sodišča je oktobra lani Rumpf odstopil, vlada pa je na njegovo mesto imenovala Boštjana Bizjaka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:42 7. Marec 2013.

    Kot je za STA pojasnila članica sveta Kobilarne Lipica Vida Čadonič Špelič ..članica sveta kobilarne? ... "široko poznanstvo" ...

  • 17:35 7. Marec 2013.

    Kateri je Križanič? Na sliki sta si ful podobna...

  • 16:42 7. Marec 2013.

    Zanimivo, bi bilo videt dnevnik napornega delovnega dne gospe Širca na RTV.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.