Ovajanje Jankovića

Foto: Žurnal24 Janković bo na volitvah nastopil kot neodvisni kandidat s svojo listo, na kateri
Zoper župana. 
Osem ovadb na tožilstvu, 14 prijav na Kosovi komisiji. Število ovadb na policiji ostaja skrivnost.
Oglej si celoten članek

“Zoper župana Zorana Jankovića smo imeli v letih od 1997 do 2010 osem ovadb,” je povedala Tamara Gregorčič, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. “V petih od osmih zadev je bil izdan sklep o zavrženju, ena zadeva je trenutno v dopolnitvi na policiji, ena ovadba je v proučitvi pri tožilcu, v eni zadevi pa je bila zahteva za preiskavo zoper navedenega zavržena,” je pojasnila.

Na osnovi dveh primerov ocenjujem, da na osnovi navodil tožilcev policija blaži kvalifikacije kaznivega dejanja in ne zbira dokazov.
Miha Jazbinšek

Kosova komisija: 14 prijav
Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, je do zdaj zoper Jankovića dobila 14 prijav, od tega štiri letos, šest lani, preostale pa v letih 2008 in 2007. Razen ene so se vse nanašale na njegovo delovanje oziroma odgovornost v vlogi župana Mestne občine Ljubljana (MOL). Sedem prijav so že zaključili, od teh so eno odstopili računskemu sodišču, o eni so sprejeli načelno mnenje št. 91, dve pa so zaradi suma kaznivega dejanja predali policiji: ena se je nanašala na dejavnosti na področju športa, druga pa na promet z nepremičninami. Kot je povedala Barbara Fürst, predstavnica za odnosov z javnostmi komisije, sedem prijav zoper Jankovića še obravnavajo.

Na MOL ovadb in prijav niso komentirali. Na vprašanje, kolikokrat so podatke v zvezi z njimi pri njih preverjali kriminalisti (ali kdo drug), pa so odgovorili: “O delu kriminalistov in ovadbah funkcionarjev se ne vodi nobena uradna evidenca. Predlagamo, da se za odgovor obrnete na policijo.”

Ljubljanski policisti
Varstvo podatkov. Na PU Ljubljana zaradi varstva osebnih podatkov o ovadbah ne govorijo. Policija sicer vsako ovadbo preveri in če je podan sum kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, začne predkazenski postopek – že v tem času pa tožilstvo lahko usmerja delo policije.

Preiskava v zaključni fazi
Na Generalni policijski upravi na vprašanja o ovadbah zoper Jankovića (koliko je vseh, kdo jih je vložil in na kaj se nanašajo) niso odgovorili. “Lahko samo potrdimo, da je zadeva v sklepni fazi. Obravnavajo jo policisti Policijske uprave (PU) Postojna, katere usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani,” so nam sporočili. Notranja ministrica Katarina Kresal je o domnevnem zastoju te ovadbe zoper Jankovića zahtevala poročilo policije in dobila odgovor, da je zamuda posledica organizacijskih in kadrovskih vprašanj, so poročale Finance.

Ovaditelji
Mestni svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) je zoper Jankovića vložil vsaj štiri kazenske ovadbe: v zvezi s Kolizejem, projektom NUK 2 (načrtovana gradnja nove Narodne in univerzitetne knjižnice), Športnim parkom Stožice ter platano na Krekovem trgu, kjer so naredili avtobusno postajališče. Za zadnjo pravi, da je “državni aparat kaznivo dejanje spremenil v prekršek”. Ovadba v zvezi s Kolizejem naj bi bila na policiji, ovadbo v zvezi z NUK 2 bo dopolnil, za ovadbo v zvezi s Stožicami pa ne ve, kaj se z njo dogaja.

Pred časom so Jankovića glede nakupa zemljišč na Brdu ovadili v SDS, pa tudi Jazbinšek – ovadbi so združili, a nekega odziva potem ni bilo, je dejal Dimitrij Kovačič, vodja svetniškega kluba SDS. “Potem pa smo malo izgubili voljo,” je povedal Kovačič, “čeprav bi bilo še veliko materiala”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.