Ozadje spregledane obletnice

Foto: Žurnal24 Morda do zdaj najnatančnejši opis razorožitve teritorialcev pripravlja brigadir
17. maj 1990. Dan, ko je jugoslovanska armada razorožila takratno slovensko teritorialno obrambo.
Oglej si celoten članek

Razorožitev teritorialne obrambe pred natanko 21 leti je pogosto spregledan dogodek iz slovenskega osamosvajanja. Podrobno ga opisuje brigadir Tone Krkovič v prvem poglavju osnutka knjige, ki smo ga dobili v teh dneh.

Poročilo s terena
Razorožitev je pomenila odvzem orožja enotam, ki niso bile pod neposrednim nadzorom jugoslovanske oblasti, pač pa so pomenile obliko slovenskih oboroženih sil.

Krkovič opisuje, kdo je izdal ukaz, kdo je zanj vedel in kdo ni ukrepal. Predvsem pa opisuje dogodke na terenu, doživel jih je tudi osebno, in posledice teh dogodkov.

Med postopkom razorožitve so iz občinskih skladišč odpeljali več deset tisoč kosov orožja, ki sta ga dotlej varovali teritorialna obramba oziroma občinska oblast, od takrat pa je bilo v vojašnicah pod nadzorom 
jugoslovanske armade.

Po razorožitvi so začeli organizirati slovensko vojsko, ki je eno leto pozneje branila osamosvojitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.