Packe bodo kaznovali

Foto: Žurnal24 Odlaganje bioloških odpadkov v podzemne zbiralnice se ne plačuje, vendar za to m
Poostren nadzor. Če vas bodo inšpektorji ujeli pri nepravilnem odlaganju odpadkov, vas bodo lahko kaznovali s 1.250 evri.
Oglej si celoten članek

Nekateri uporabniki, predvsem podjetniki, še vedno puščajo odpadke ob podzemnih zbiralnicah, namesto da bi jih odlagali vanje, je povedal Valter Nemec, namestnik direktorja Snage. Dodal je, da jih ob zbiralnicah pustijo zato, ker uporabljajo vreče, večje od 40 litrov; teh zaradi velikosti v podzemne zbiralnice ne morejo odlagati.

4 milijone evrov (slabe) je Mestna občina Ljubljana do zdaj namenila za postavitev podzemnih zbiralnic odpadkov. Za dokončanje projekta bodo potrebovali še skoraj enkrat toliko denarja.

Kazen tudi štiri tisoč evrov
Ker Snaga smeti pred novim letom ponekod pobira tudi večkrat na dan in ker drugi ukrepi za nepravilno odlaganje odpadkov niso bili učinkoviti, so se zdaj odločili za poostren nadzor. Tega bo v prihodnjih dneh izvajal Inšpektorat Mestne občine Ljubljana. Če bodo inšpektorji odkrili kršitelje, ki smeti v zabojnike in zbiralnice ne odlagajo pravilno, bodo proti njim uvedli prekrškovni postopek. Posameznikom grozi 1.250 evrov kazni, upravnikom dva tisoč ali štiri tisoč evrov kazni ter njihovim odgovornim osebam 2.500 evrov kazni.

Tudi na inšpektoratu so poudarili, da med zbirna mesta po odloku spadajo tudi podzemne zbiralnice, in dodali, da “mora čistočo na prevzemnem in zbirnem mestu za organske kuhinjske odpadke iz gospodinjstev in mešane komunalne odpadke vzdrževati uporabnik”.

V pripravi nov obračun
Podzemnih zbiralnic je v Ljubljani za zdaj 23, v gradnji oziroma pred aktiviranjem pa jih je še 14. Vseh bo predvidoma 80. Za zdaj jih uporablja 3.617 strank, v povprečju 157 na zbiralnico. Nemec je opozoril, da je nekaj tudi nelegalnih uporabnikov, ki se ne želijo registrirati in zato puščajo smeti ob zbiralnici. Za odlaganje mešanih in bioloških odpadkov v zbiralnico uporabniki potrebujejo kartico, na podlagi registracije pa jim odlaganje mešanih odpadkov Snaga zaračuna.

Novi odlok, ki bo spremenil sistem obračunavanja odloženih odpadkov, je že v pripravi. Nemec je pojasnil, da bo tak, da bodo uporabniki podzemnih zbiralnic, ki vestneje ločujejo odpadke, plačevali manj, tisti, ki ne, pa več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.