Padec na vzhodu, optimizem na zahodu

Foto: Žurnal24 gospodarstvo borza afp
Medtem ko so ameriške delnice vendarle poskočile zaradi intervencije Feda, so bile azijske borze vnovič globoko v minusu.
Oglej si celoten članek

Na borzi Wall Street se je trgovanje začelo z velikim skokom vrednostnih papirjev, potem ko so Zvezne rezerve spustile obrestno mero, po kateri posojajo denar bankam. S tem so banke prišle do prepotrebnih likvidnih sredstev, s katerimi gasijo požar, ki se je razširil zaradi zloma ameriškega nepremičninskega trga, kriza pa se je nato preselila še na svetovne finančne trge.

Dobre novice z druge strani Atlantika so blagodejno vplivale tudi na evropske borze, ki so po katastrofalnem četrtku in stresnem dopoldnevu vendarle končale nekoliko višje. Malo pred koncem trgovanja se je indeks FTSE 100 na londonski borzi dvignil že za 3,62 odstotka in tako v veliki meri nadoknadil četrtkovo strmoglavljenje. Frankfurtski Dax in pariški Cac 40 sta bila višje za 2,73 oziroma 3,24 odstotka.

Nekateri na Wall Streetu so napetost sproščali s prebiranjem knjig. © AFP

 
Azija tone v rdečem

Veliko slabše so jo odnesli borzniki na vzhodu. Indeks Nikkei na tokijski borzi je končal za 5,42 odstotka nižje kot v četrtek, kar je največji padec po aprilu 2000. Japonska centralna banka se je že odzvala in v obtok spravila za 10,7 milijard dolarjev sredstev, kar je že tretja intervencija ta teden.

Indeks Hang na hongkonški borzi je padel za 1,38 odstotka, v težavah pa so tudi v Avstraliji, kjer je avstralski dolar zaznal največji padec v primerjavi z ameriškim dolarjem po letu 1983. Po šestih letih je zato intervenirala tudi avstralska centralna banka.

Kriza na svetovnih trgih se je poznala tudi v trgovanju na ljubljanski borzi. Tečaji pomembnejših delnic so se znižali, indeks SBI 20 pa je končal pri vrednosti 11.459 točk oziroma 2,71 odstotka manj kot v četrtek. Podobno se je godilo tudi indeksu SBI TOP.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.