Pahor bo papeža povabil v Slovenijo

Foto: EPA
Foto: EPA
Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Vatikanu začel uradni obisk, v okviru katerega ga bo v ponedeljek sprejel papež Frančišek.
Oglej si celoten članek

Danes bo obiskal Slovenski papeški zavod Slovenik in se srečal s Slovenci, ki živijo in delujejo pri Svetem sedežu. Na obisku ga bo spremljal zunanji minister Karl Erjavec.

Predsednika republike bo nato v ponedeljek v Vatikanu sprejel papež Frančišek, srečal pa se bo tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom.

Kot so v soboto sporočili iz urada predsednika republike, pomeni obisk nadaljevanje rednega dialoga in je priložnost za izmenjavo pogledov z visokimi predstavniki Svetega sedeža na različne teme, tudi pereča mednarodna vprašanja, kot so migracije. V pogovorih bo izražen tudi interes za nadaljevanje rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih, papežu pa bo predsednik Pahor ponovil vabilo za obisk Slovenije.

Obletnice

Spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska svetega očeta Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij bo Pahor v ponedeljek obeležil s svečano posaditvijo drevesa v vatikanskih vrtovih.

Obiskal bo tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal z velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Predvidena je izmenjava odlikovanj, v središču pogovorov pa bo izmenjava informacij glede dobrih praks v humanitarni dejavnosti. Predsednik bo predvidoma predstavil tudi slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.

Pahor bo v Vatikan odpotoval po tistem, ko se je februarja v Sloveniji mudil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Državni tajnik je takrat skupaj s Pahorjem slovesno odprl nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani, kar je označil za pomemben trenutek v odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem. Nunciatura je pred tem na stalni sedež v Sloveniji čakala vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata julija 1995.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:00 17. Oktober 2016.

    i si res kreten od kretena

  • ode
    08:47 17. Oktober 2016.

    Papež kliče Pahorja na raport v Vatikan zaradi zavračanja emigrantov in ograj na meji.

  • 22:51 16. Oktober 2016.

    Pahor naj kar dol ostane! Papež pa itak ni dobrodošel v Sloveniji!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.