Pahor: Črna gora pozitiven zgled

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob uradnem obisku črnogorskega kolega Filipa Vujanovića izpostavil Črno goro kot pozitiven vzor države na Zahodnem Balkanu tako glede širitve Evropske unije kot zveze Nato.
Oglej si celoten članek

Na skupni novinarski konferenci po pogovorih je predsednik Pahor čestital Črni gori za pomembne uspehe pri približevanju EU in Natu ter izrazil željo, da bi bil ta proces tudi čim prej uspešno končan.


Uspešnost Črne gore v tem procesu je po oceni Pahorja "dobra za Črno goro, kot tudi za Slovenijo, EU in Nato", uspešen zaključek obeh procesov pa bi odpravil dvome glede uspešnosti in koristnosti širitve. "Želimo si, da bi do sprejema Črne gore v EU in Nato prišlo čim prej, ker to pomeni, da obstaja upanje za širitev EU in Nata," je dejal.

Spomnil je, da ima Črna gora pri tem trdno podporo Slovenije, za kar se je Vujanović na novinarski konferenci zahvalil ter izrazil pričakovanje, da se bo to sodelovanje oziroma pomoč, tudi na ekspertni ravni, nadaljevala.

Pri vključevanju v zvezo Nato je sicer Črna gora praktično tik pred ciljem. Povabilo za začetek pristopnih pogovorov k Natu je dobila decembra lani, 19. maja letos pa je bil podpisan protokol o njenem pristopu k Severnoatlantski pogodbi. Veljati bo začel, ko bo listine o ratifikaciji protokola vladi ZDA posredovalo vseh 28 držav članic Nata. Slovenski državni zbor ga je z veliko večino med prvimi državami ratificiral junija.

Črna gora je za članstvo v EU zaprosila konec leta 2008, konec leta 2010 je dobila status kandidatke, pogajanja pa so se začela junija 2012. Doslej je bilo odprtih 24 od 35 pogajalskih poglavij, dve pa sta že začasno zaprti.

Črna gora sicer sodi med najpomembnejše partnerje slovenskega razvojnega sodelovanja; Slovenija ji je v zadnjih letih za razvojne projekte in programe namenila že preko deset milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.