Pahor dviguje plače, v sindikatu ogorčeni

Foto: Žurnal24 vlada_zasedanje_zurnal24_23
Vlada je že 42 najbolj zvestim funkcionarjem odobrila po pet razredov višje plače. Simbolično pa so sebi vladni možje znižali plače le za en plačni razred.
Oglej si celoten članek
˝Nedopustno.˝ Se je sinoči na informacijo o povišicah odzval glavni tajnik SVIZ Branimir Štruklej . Ker so med prejemniki povišic denimo trije Pahorjevi sodelavci v kabinetu (vsi trije pa so pred volitvami delali za SD, op. p.), katerih dodatek sicer zakon omogoča s formulacijo ˝vezani na osebno zaupanje predsednika vlade,˝ se Štrukelj sprašuje, ˝kako bo predsednik vlade to pojasnil, ko se bo začel pogovarjati s sindikati javnega sektorja˝.

Po torkovem zasedanju koalicije je Pahor napovedal nov paket varčevalnih ukrepov, ki ga je podkrepil z besedami: ˝Ne gre samo za neke prazne besede,˝ in pojasnil, da so v pripravo ukrepov ˝že vključeni tudi ministri po posameznih resorjih in njihovi sodelavci, kajti cela vrsta stvari zadeva vlado, upravo kot celoto. Naj bom dovolj jasen; če želimo z znižanjem plač funkcionarjev v politični in tudi gospodarski eliti, v podjetjih z večinskim državnim deležem, doseči simboličen prihranek – stvarnega prihranka seveda tu ni – gre pri varčevalnih ukrepih za jasen cilj: stvarni prihranek. Zmanjšanje stroškov države in razbremenitev gospodarstva. V tem je težava tega projekta. Ko bomo šli od prvega do zadnjega ukrepa, boste vedno znova naleteli na tiste, ki se jih ti ukrepi dotikajo in se bodo seveda postavili zoper njih.˝

Kdo je pri plači napredoval za pet plačnih razredov? © grafika Žurnal24

 
Ministri nimajo pojma
Med novimi predlogi za povišico je denimo vodja kabineta ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika Primož Zupan . Čeprav bi mu predlog prinesel 490 evrov mesečno bruto, minister včeraj o vsoti, ki jo je predlagal, ni imel pojma, priznal je: ˝Tega pa niti sam ne vem.˝ Povišice prihajajo v trenutku, ko vladni možje nenehno govorijo o varčevanju, kar pa Svetlik komentira: ˝Tisti, ki moramo dati moralni zgled, smo ga dali. Da bi bili pri reševanju krize uspešni, pa potrebujemo tudi učinkovite ekipe. Če mi ljudi, ki so sposobni, ne bomo plačali, potem lahko tudi sami zapremo 'naše trgovine'.˝
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.