Pahor: Evropa bo šla mimo Ljubljane

Foto: Žurnal24 Boris Pahor (Foto: Dare Čekeliš)
Slovence onkraj meje domovina še vedno prepogosto jemlje kot tujce. To so besede tržaškega pisatelja Borisa Pahorja ob dnevu padlih pomorščakov v Piranu.
Oglej si celoten članek

Pahor je obenem spomnil na potrebo po ohranjanju zgodovinskega spomina, narodne zavesti in ponosa. Slovenci smo svoj narodni ponos in identiteto vselej premalo poudarjali in se po besedah Pahorja skozi zgodovino raje opirali na "nekaj višjega, bolj širokega, univerzalnega", bodisi na krščanstvo, komunizem, ali pa na današnje "svetovljanstvo, politiko kapitala, ekonomije in bank".

"Ne moremo kot Slovenci vsega tega pustiti, da propada, kakor da vas to ne zanima," je poudaril Pahor glede položaja manjšine na Tržaškem.

Trst bo po Pahorjevem mnenju v prihodnosti ponovno zaživel, verjetneje kot Italija pa ga bo gradila Evropa. "Evropa bo šla tudi mimo Ljubljane, če Ljubljana ne bo imela tega čuta, da spada tudi ona v ta del nekdanje slovenske pomorske zgodovine," je še izpostavil 97-letnik.

Če govorimo o zgodovinskem spominu, se je po Pahorjevih besedah treba zavzeti tudi za "zgodovinsko pravično mejo na morju". Na podlagi zgodovinskega spomina Savudrijski polotok spada k Piranskemu zalivu in zato v preteklosti ni bil Hrvaški, je ob tem spomnil. Slovenija bi zato po njegovem morala zahtevati, da se pri o določanju meje na morju razpravlja o zgodovinski resnici, ne pa "sprejemati razpravo o kateri koli določitvi slovenskega izhoda na morje".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.