"Pahor kupuje Janševo naklonjenost"

Foto: Žurnal24 "Žal sem imel iluzijo, da smo s številnimi akcijami preprečili tovrstne neumnost
Boris A. Novak, pisatelj, pesnik in predsednik Društva prijateljev Lipice: pri širjenju golf igrišča v Lipici gre za sprevržene potrebe politikov.
Oglej si celoten članek

Kaj menite o napovedi premierja Boruta Pahorja, da bo povečal igrišča za golf?
Zelo sem razočaran in ogorčen, da so vse vlade doslej, vključno s sedanjo, poskušale razprodajati lipicance pod mizo. Po eni strani lipicance povzdigujejo v nacionalni simbol, po drugi strani pa bi radi uničili življenjski prostor te plemenite konjske vrste.

Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je zaradi drugih obveznosti poslancev odločil prekiniti današnjo sejo v zvezi s širitvijo golf igrišča v Lipici. Nadaljeval naj bi jo prihodnjo sredo.

Kje tiči razlog za to odločitev?
Politiki čutijo perverzno potrebo po tem, da paradirajo na tej lepoti. Zato so pred desetletji tja postavili igralnico, ki škodi konjereji in od tod tudi sprevržena potreba novopečenih slovenskih bogatašev po tem, da dokazujejo svojo nakradeno ekonomsko moč in veljavo.

Kaj se bo zgodilo, če bo do širitve res prišlo?
Zgodila se bo nova kriza in ponovno bo treba popravljati škodo, ki jo nedomišljena politika v navezavi z grobimi finančnimi interesi povzroča naravni in kulturni dediščini. Če bo Lipica nadaljevala s takšno komercializacijo, se lahko poslovi od tega, da bi prišla na seznam Unesca. Upam, da bo vlado srečala pamet in da bo prisluhnila lastni ministrici.

Prostorski posegi na območju Kobilarne Lipica že dolgo razdvajajo slovenske politike in javnost. Premier Borut Pahor je 11. maja v Kobilarni Lipica napovedal povečanje igrišča za golf na 18 lukenj. Ministrica za kulturo Majda Širca: "Širitve golfa v Lipici ne bo, dokler bom jaz ministrica." Predsednik sveta javnega zavoda Kobilarna Lipica Igor Trebec: "Golf igrišča niso kulturna dediščina."

Kakšna bi morala biti celostna rešitev Lipice?
Lipica mora v prvi vrsti služiti svojemu prvotnemu namenu – konjereji. Nikakor pa ni mogoče tega osnovnega namena združevati z igralništvom in golf igrišči. Resnično ne razumem, zakaj morajo s to snobovsko igro obremenjevati prostor, ki je zavarovan zakonsko in ki že stoletja služi vzreji konj, kakršnih na svetu ni. To je zgodovinska zibelka lipicancev. Ljudje bi morali hoditi v Lipico gledat lepoto teh konj, ne pa riti politikov, ki bodo tam igrali golf.

Ste predsednik Društva prijateljev Lipice. Že leta se upirate posegom v Lipico.
Naredili smo vse, kar je mogoče, da bi to preprečili, zato sem resnično razočaran, da vsa ta prizadevanja ne obrodijo sadov. Žal sem imel iluzijo, da smo s številnimi akcijami preprečili tovrstne neumnosti, kot je razširitev golf igrišča. Kot je govoril Miroslav Krleža: neumnost je kozmična sila. Bojim pa se, da gre tu za politično trgovino, v kateri predsednik vlade Borut Pahor kupuje naklonjenost predsednika opozicije Janeza Janše s tem, da mu ponuja golf igrišče.

Tudi vi se verjetno ne bi dobro počutili, če bi nekdo igral golf v predsobi vaše spalnice.
Boris A. Novak

To verjetno niso prvi tovrstni načrti.
V preteklih letih so se pojavljali različni načrti, kaj vse bi se dalo zgraditi v Lipici in okolici. Tako so se pojavile ideje za dirkališče formule 1, zabaviščni park v slogu Karibov, kjer bi lipicanci galopirali med palmami in celo za letališče. Naj zaključim: politika vlad samostojne Slovenije do Lipice se niti malo ne razlikuje od politike jugoslovanske Udbe, ki je z igralnico v Lipici ustvarjala svoj črni fond.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.