Pahor na obisk v Rusijo: To ni nož v hrbet zaveznikom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenski predsednik Borut Pahor bo prihodnji teden v Sloveniji gostil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po njegovem obisku pa je tudi sam napovedal, da bo obiskal Rusijo.
Oglej si celoten članek

Predsednik države Borut Pahor je ob napovedi obiska Rusije za POP TV pojasnil, da s tem Slovenija ohranja kondicijo sodelovanja med državama, vendar ne v takšni meri, da bi zavezniki, ki se zaradi ruske politike čutijo ogrožene, to razumeli kot slovenski nož v hrbet.

Glede Putinovega obiska je predsednik izpostavil še, da bo sporočilo njunega srečanja predvsem sporočilo miru in sodelovanja. Slovenija, Evropa in svet imajo ob tem priložnost videti, da Rusija ni imuna za klic razuma in dialoga ter da se je predsednik Putin pripravljen odzvati na vabilo, da pride na pietetni dogodek, je dodal Pahor.

Pahor tudi o Natu

Obisk ruskega predsednika bo sicer po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva pietetne narave, njegov namen pa je počastitev spomina na ruske vojne ujetnike, ki jih je pri gradnji ceste čez Vršič leta 1916 zasul snežni plaz. Putin se bo tako udeležil tradicionalne slovesnosti pri Ruski kapelici, na ljubljanskih Žalah pa bo odkril spomenik ruskim vojakom, padlim v Sloveniji.

Pahor je medtem o napotitvi 30 vojakov v Latvijo v okviru zveze Nato dejal, bo to Slovenija storila predvsem zato, ker razume povečano tveganje, ki ga čutijo baltske države, Poljska in drugi na mejah z Rusijo in kot signal, da smo zavezniki.

"Mislim, da je treba storiti vse, da Slovenija ostane varna država, da ima urejene odnose s sosedami, da je pristna in iskrena članica v Natu in uniji in da ima prijatelje povsod po svetu, tudi v Ruski federaciji," je dejal predsednik države.

O arbitraži

Spregovoril je tudi o arbitražnem postopku o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Najbolj pomembno je, da se je sodišče odločilo nadaljevati delo in upravičeno lahko pričakujemo, da bo dokončalo delo z izrekom sodbe in določilo mejo med državama," je povedal.

Dejal je še, da je Slovenija izjavo hrvaških oblasti, da želijo odstopiti od tega sporazuma, vzela na znanje, vendar pa mednarodno pravo in tudi sam izrek sodišča poudarjata, da ni utemeljenih razlogov, da bi Hrvaška to storila. Ob razsodbi bo po njegovih besedah potrebna razsodnost, premišljenost in nek dogovor o implementaciji tega dogovora. "V vsakem primeru bomo imeli Slovenci na svoji strani pravno težo izreka in to veliko pomeni," je še poudaril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:18 25. Julij 2016.

    Sigurno,da ni pizdolizec, kot sta kolega JJ in Donald T.

  • 07:41 25. Julij 2016.

    Preprosti ljudje ne marajo resnih zadev,ker jih ne razumejo. Raja ima raje komsomolskega klovna kot uglajenega resnega gospoda.Raja služi eliti …

  • 22:39 24. Julij 2016.

    PS: Bom šel na Rusko kapelico v znak spoštovanja do tovariša Vladimirja Putina. In mogoče ujamem priliko, da pljunem pred …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.