Pahor: Prišlo je tudi do povišanih tonov

Foto: Epa
Foto: Epa
Vrh procesa Brdo-Brioni je bil zelo zahteven, a uspešen je po koncu dejal predsednik republike Borut Pahor.
Oglej si celoten članek

Predsednik Borut Pahor je na novinarski konferenci po zaključku vrha ocenil, da je bil današnji sestanek eden najtežjih, saj je vsak udeleženec predstavil svoja stališča, a so na koncu prišli do kompromisa. "To ni kompromis, ki bi bil prazen, ampak je zelo sporočilen," je o skupni izjavi dejal Pahor.

Kot je poudaril, v izjavi pozivajo EU, da vidi območje Zahodnega Balkana kot celoto in ne samo kot posamične države, s katerimi se pogaja Evropska komisija, kar se je po Pahorjevih besedah zgodilo prvič.

Foto: Epa vrh brdo-brioni

Voditelji Slovenije, Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije v dokumentu poudarjajo, da je širitev EU na celoten Zahodni Balkan v političnem, varnostnem in gospodarskem interesu unije geopolitična nujnost in predstavlja glavni politični pogoj za stabilno, uspešno in trajnostno evropsko prihodnost.

Dodajajo še, da gre pri širitvi unije za vzajemen proces - na eni strani mora EU pospešiti proces širitve, na drugi strani pa morajo države Zahodnega Balkana pospešiti reforme.

Nespremenljivost meja ni omenjena

V izjavi zaradi nasprotovanja srbskega predsednika Aleksandra Vučića ni omenjena nespremenljivost meja na Balkanu, čeprav po Pahorjevih besedah vsi voditelji pobude nasprotujejo spremembam meja.

Kot je pojasnil, Vučić ni nasprotoval vključitvi tega vprašanja v besedilo, vendar je predlagal, da se uporabi takšna dikcija, s katero bi se preklicala praktično vsa diplomatska priznanja Kosova.

Foto: Epa vrh brdo-brioni

Pahor: Bilo je veliko razlik in razhajanj

Voditelji so se tri ure pogajali za zaprtimi vrati. Pahor, ki je ocenil, da je bilo odprto novo poglavje v procesu Brdo-Brioni in v politiki Zahodnega Balkana glede širitvenega procesa, je dejal, da je bilo veliko razlik in razhajanj. Prišlo je tudi do povišanih tonov in do pomiritve. "Na koncu smo prišli do sporočil, ki so po našem mnenju zelo pomembna za ljudi v regiji in za voditelje EU," je poudaril.

Slovenski vladi in evropskim politikom je sporočil, da lahko iz danes sprejete deklaracije "črpajo navdih" za oktobrski vrh EU-Zahodni Balkan.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je ocenil, da je izjava kompromis, pri katerem je moral vsakdo malo popustiti. Povedal je, da je imela kosovska predsednica Vjosa Osmani precej ambiciozno agendo za današnje srečanje, vendar je bilo treba na koncu nekatere dele zaradi nasprotovanja srbskega predsednika iz izjave izpustiti.

Foto: Epa vrh brdo-brioni

Spomnil je, da je namen procesa Brdo-Brioni, ki je nastal na pobudo Slovenije in Hrvaške, podpora državam Zahodnega Balkana na poti v Evropsko unijo, ne pa za reševanje dvostranskih vprašanj med državami, vključenimi v pobudo.

Ob robu današnjega vrha na Brdu pri Kranju je potekala tudi vrsta dvostranskih srečanj, med drugim sta se prvič sestala srbski predsednik Vučić in kosovska predsednica Osmanijeva.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 19:53 17. Maj 2021.

    Pahor je velik otrok, Srbija noče v EU, ona hoče veliko Srbijo, EU pa Srbije noče, ker to je balkan …

  • 19:29 17. Maj 2021.

    Ta sestankovanja na pobudo Bočija me spominja na srečanja predsednikov bivših jugoslovanskih republik nekje leta 1988. Srečevali so se izmenično …

  • 18:39 17. Maj 2021.

    Pahor poziva EU naj Balkan gleda kot celota..a se zaveda kaj govori . Si želi nazaj Jugoslavijo al kaj????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.