Pahor pri pokojninah ne bo popuščal

Foto: Žurnal24 Karl Erjavec in Borut Pahor. Slednji trdi, da sta še vedno prijatelja. (Foto: An
Premier si želi, da vlada in koalicija ostaneta. Morda ju bo razdrla zamrznitev pokojnin, tudi po današnjem sestanku DeSUS in premier brez skupnega jezika.
Oglej si celoten članek

Izvršnemu odboru koalicijske stranke DeSUS je premier Borut Pahor danes predstavljal pogled vlade na zamrznitev pokojnin. Dejal je, da popuščanja ne bo več.

"Predlagal sem četrtinsko uskladitev pokojnin. To je največ, kar je možno ponuditi. To je še vzdržno. Če bi kratkoročno popustili zahtevam zdaj enim zdaj drugim, bi dolgoročno pahnili državo v bankrot," je prepričan Pahor.

Prepričan je, da bo naslednji proračun samo še slabši za upokojence, tudi če v DeSUS-u zavrnejo predlog. "Če DeSUS ne bo sprejel tega predloga, bo treba razmišljati, kako naprej," je dejal in pojasnil, da bo počakal na odločitev stranke.

DeSUS je sicer že napovedal, da je njihovo nadaljnje sodelovanje v koaliciji vprašljivo, če do dogovora ne bo prišlo.

Potrdili že znano
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da so na seji potrdili dosedanje stališče stranke. Zahtevajo vsaj polovično uskladitev pokojnin v prihodnjih dveh letih, v nasprotnem primeru ne bodo podprli ne proračuna, ne pokojninske reforme.

Kot je dejal Erjavec, ne bi smel biti problem najti 32 milijonov evrov za polovično uskladitev.

Nima smisla vztrajati
Seje se je udeležil tudi  minister za delo Ivan Svetlik. "Če bo DeSUS glasoval proti proračunu in pokojninski reformi, potem najbrž nima smisla, da ostane v vladi," je dejal in poudaril, da morajo breme krize nositi vsi, ne le upokojenci.

Stranka DeSUS ne odhaja nikamor.
Karl Erjavec o tem, ali je DeSUS še del koalicije

"Odločitev o koaliciji je premierjeva"
"Če bodo poslanci DeSUS glasovali proti sprejetju proračunov za prihodnji dve leti in pokojninske reforme, bo koalicija težko zagotovila potrebno večino. To bo pomenilo, da koalicija ne deluje več. Odločitev premiera pa bo, ali je ta koalicija še tista, ki vodi državo," je povedal vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič.

Predsednica LDS Katarina Kresal opozarja, da "nihče ne more razdeliti več, kot ima, tudi ta vlada ne, zato bi nas morebitno nesprejetje proračuna lahko pahnilo v še hujšo krizo. Tako bi se sicer pravično zavzemanje DeSUS za pravice enih sprevrglo v nepravično situacijo do vseh. Kot vlada pa smo zaprisegli, da bomo delali v korist vseh ljudi".

V Zares zadeve ne želijo komentirati, preden jih premier sam ne seznani z današnjim dogajanjem. Predvidoma naj bi se to zgodilo v začetku prihodnjega tedna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.