Pahor s poslanskimi skupinami o mandatarju

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Po pričakovanjih bo predsednik republike na to mesto predlagal šefa SMC Mira Cerarja. Najverjetnejšega mandatarja v prihodnjih dneh čaka sklepna faza pogajanj.
Oglej si celoten članek

Pahorju bo v njaslednjih treh dneh po vrstnem redu glede na zastopanost v državnem zboru (DZ) sprejel vodje poslanskih skupin. Jutri bo gostil predstavnike SMC, v torek se bo pogovoril z vodstvi SDS in DeSUS, medtem ko bo pogovore s SD, ZL, NSi, ZaAB in poslansko skupino narodnih skupnosti opravil v sredo.

Do konca avgusta ima čas, da predlaga kandidata za mandatarja, a bo to verjetno storil že kmalu po pogovorih. Če bi se pokazali jasni obrisi koalicije pod vodstvom SMC, bi Mira Cerarja za mandatarja lahko predlagal 18. avgusta, DZ pa bi o tem lahko odločal 22. avgusta. To bi po besedah predsednika republike pomenilo, da bi DZ upoštevajoč okvirne roke o celotni vladni ekipi lahko odločal sredi septembra.

V torek nov krog koalicijskih pogajanj

Obrisi nove koalicije so jasnejšo podobo dobili že v četrtek; katere stranke se bodo pridružile najverjetnejšemu mandatarju Miru Cerarju pa bo najverjetneje dokončno jasno že v naslednjih nekaj dneh. V SMC na podlagi pripomb potencialnih partnerjev pripravljajo drugi osnutek koalicijske pogodbe, ko bo, kot pravi Cerar, že bolj resna osnova za dokončno besedilo koalicijskega sporazuma.

"Pri večini razpravljavcev je bilo čutiti optimizem," je dejal Cerar. S morebitnimi partnerji so opravili razpravo o številnih pripombah, usklajevali razlike in, tako Cerar, pripravili dobro podlago za prihodnjo, odločilno fazo pogajanj. Priznal je nekaj vsebinskih razhajanj med SMC in NSi, vendar verjame, da bi jih bilo z dovolj volje mogoče premostiti.

Kopja se lomijo pri vprašanju socialne kapice

A sodeč po izjavah predstavnikov vodstva NSi se ta stranka od koalicije oddaljuje. Predsednica Ljudmila Novak in vodja poslanske skupine Matej Tonin opozarjata, da gredo stališča vodstev SMC in NSi pri ključnih vprašanjih v povsem različne smeri, njihove pripombe k osnutku koalicijskega sporazuma pa da so bile upoštevane le v manjši meri.

Novakova in Tonin vztraja pri programu, ki temelji na davčni, sodni, zdravstveni in pokojninski reformi ter reformi trga dela. V javnih nastopih so bila največkrat izpostavljena različna stališča strank glede zdravstva, zlasti pa glede socialne kapice. V NSi namreč v njej vidijo razbremenitev srednjega razreda, ki bi pripomogla, da bi sposobni posamezniki ostali v državi, na drugi strani pa v SD menijo, da gre za "bogataško kapico", od katere bi imeli koristi le bogati.

Šef SD Dejan Židan je povedal, da je pomemben del njihovih pripomb k osnutku koalicijskega sporazuma za SMC sprejemljiv, čeprav je treba po njegovih besedah še marsikaj dogovoriti, zlasti na operativni ravni. Tudi DeSUS je z eno nogo že v koaliciji, kljub zapletom z imenovanjem predsednika državnega zbora (DZ). Tudi v ZaAB so s pogovori zadovoljni, Cerar pa poudarja, da imata SMC in stranka, ki jo vodi Alenka Bratušek zelo soroden program.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    21:03 10. Avgust 2014.

    Pa se je posvetoval prej z Janšo kaj misli? :-)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.