Pahor: Sanader in Janša samo razmišljala

Foto: Žurnal24 Ivo Sanader AFP
Čeprav na uradno sporočilo Zagreba, ki pogojuje pristanek na njegovo vabilo za srečanje premierov, Borut Pahor še čaka, je dejal, da načelnih pomislekov okoli Sanaderjeve zahteve nima.
Oglej si celoten članek

Hrvaški premier Ivo Sanader je namreč sporočil, da se je s Pahorjem pripravljen sestati le pod pogojem, da se sestanka udeleži tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ali kdo od visokih predstavnikov češkega predsedstva, ki prevzema vodenje Sveta EU z januarjem.

Dva proti kandidatki
Pahor pojasnjuje, da za pomisleke ni razloga, saj "bi to pomenilo, da sedijo za mizo trije, od katerih dva zastopata mnenje EU, predstavnik Slovenije in Evropske komisije, na drugi strani pa imamo državo kandidatko. Težko razumem, zakaj se sicer predsednik Sanader odločil za tak predlog, ker je s slovenske strani popolnoma jasno, da bomo pristali na sodelovanje predstavnikov EU samo toliko časa in v takšnem obsegu, dokler bodo predstavljali stališče sedemindvajsetih držav. Najnižji skupni imenovalec ta hip v pogajanjih s Hrvaško predstavlja Slovenija in v kolikor bi tretja oseba šla mimo naših pričakovanj, seveda ne bi predstavljala stališč sedemindvajseterice in torej ne bi bil relevanten sogovornik."

Komisija bo kmalu končala z delom
Ker je Sanader med drugim dejal, da predlaga soočenje argumentov obeh držav na sodišču v Haagu, kar naj bi predvidel Blejski sporazum med njim in bivšim premierjem Janezom Janšo, je Pahor pojasnil: "Na Bledu med bivšim predsednikom vlade Janšo in sedanjim predsednikom hrvaške vlade Sanaderjem ni bilo dogovora. Bilo je samo razmišljanje. Po možnosti, da bi državi poiskali tudi to pot, da se dobita pred sodiščem v Haagu. To je ena od možnosti." Pahor meni, da bi bilo pametno počakati na zaključek dela mešane diplomatske komisije, ki jo z naše strani vodi gospod Pogačnik. "Jaz se z njim sestanem še ta teden. V čim krajšem času pričakujem zaključek dela te komisije. Potem se bom sestal še s kolegi v vladi in tudi s predstavniki opozicije in ocenili bomo, kaj ta predlog mešane komisije prinaša novega."

Slovenija ima zelo jasno stališče
Pahor dodaja, da je vlada že začela "oblikovati dokument, ki smo ga na sestanku predsednikov parlamentarnih strank sprejeli s tretjim sklepom. Gre za nadaljnjo strategijo naše države pri urejanju odnosov s Hrvaško. Zlasti glede določitve meje med državama." Zagotovlja: "Kadar koli že bo prišlo do sestanka, Slovenija ima zelo jasno stališče." Dodaja, da je tudi sam kot podpredsednik komisije za odnose s Hrvaško v bruseljskem parlementu poudarjal, da je šlo za načelni dogovor.

Premier Pahor je prepričan, da je dogovor, ki bi zaščitil slovenske interese in omogočil hrvaški napredovanje, mogoč in to že v prvi polovici češkega predsedovanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.