"Pahor snedel svojo obljubo"

Foto: Žurnal24 Ministrica Darja Radić. (Foto: Saša Despot)
Kadrovsko-akreditacijski svet (KAS) je vladi sporočil, da je njihovo delo končano ter da njegovi člani odstopajo. SLS: Pahor s tem priznava popolno politizacijo vladnega kadrovanja.
Oglej si celoten članek

Po seji vlade je Radićeva ponovila, da so bila vsa imenovanja nadzornih svetov HSE in Pošte Slovenije storjena korektno. Poudarila je, da je šlo za izredne postopke. "Postopki so bili pravilni," poudarja.

"Ne bi želel braniti neke odločitve, za katero stoji ministrica Radićeva, in kazati s prstom na nekatere nedoslednosti pri ravnanju KAS-a," je dejal premier Borut Pahor. Dodal je, da mu je "popolnoma jasno, da se je KAS pri nekaterih odločitvah lovil".Omenil je, da ima tudi nekatere papirje, s katerimi lahko dokaže, da se je KAS odločal različno v podobnih primerih. Je pa OECD večkrat omenil KAS kot pozitivno telo, dodaja Pahor. "Opravil je pionirsko delo, ne brez napak, tako kot vlada."

"Šlo je za izredne, nujne postopke. To niso bili postopki, ki bi se lahko izvedli prek KAS-a. V obeh primerih je šlo za razrešitev, ker sta nadzorna sveta kršila zakonodajo," je zatrdila. Pojasnila je še, da pravila po nujnem postopku dovoljujejo, da se nadzorniki imenujejo med posamezniki, ki so bili že akreditirani prek KAS-a.

"In to sem tudi storila. Izmed njih sem po svoji vesti izbrala po štiri kandidate za HSE in Pošto. S tem nisem kršila nobenih pravil."


Poudarila je še, da gre pri KAS-u za posvetovalno telo vlade; na vprašanje, ali bi morali spremeniti oziroma natančneje določiti pravila, odgovarja: "Pravila, kaj je akreditacija in nominacija, so jasna. V tem ne vidim problema."

Kot je znano, so bili člani KAS-a nezadovoljni z menjavo nadzornega sveta v HSE in Pošti Slovenije. Po njihovem jih je vlada pri tem zaobšla, s tem pa se izognila tudi depolitizaciji kadrovanj v državnih podjetjih.

Na očitke, da vlada deluje pod pritiskom Zaresa, odgovarja: "Ti očitki so že prav smešni. Razrešili smo dva člana stranke Zares." Tudi pri imenovanju novih članov nadzornih svetov ni gledala na strankarsko pripadnost, dodaja.

"Pahor snedel največjo obljubo"

V SLS menijo, da so se predvolilne obljube Socialnih demokratov z odstopom KAS-a razblinile. Zahvalo premierja Pahorja članom sveta pa so označili za absurdno.

Navedbe vlade, da je KAS svojo vlogo opravil, označujejo kot popolno zavajanje državljank in državljanov. Menijo, da KAS svojega dela ni mogel učinkovito opravljati, saj je vlada v zadnjem času kadrovala mimo njega in s tem kršila dvostopenjski, akreditacijsko-nominacijski postopek. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.