Pametno bi bilo, da bi odšli vsi trije

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Zaradi nesoglasij in stalnih prepirov vodstvene trojice na Komisiji za preprečevanje korupcije naj bi bilo delo oteženo.
Oglej si celoten članek

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec se niti pod razno ne namerava odstopiti, k čemur ga je pozvala njegova namestnica Alma Sedlar, ki mu je v četrtek pozno popoldne poslala ostro kritično pismo. Napisala ga je nekaj ur zatem ko sta Štefanec in njegov drugi namestnik Igor Lamberger sama odločila o kršitvah, ki jih je KPK ugotovila ob preverjanju okoliščin imenovanja nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko.

Štefanec ob tem Sedlarjevi očita, da prireja dejanske okoliščine lastnim interesom.

Dolgo se je nabiralo

A to je le vrh trenj in medsedbojnih obračunov, ki naj bi med vodstveno trojko KPK odvijali praktično od prvega dneva, ko sta bila Štefanecova namestnika imenovana in je KPK pod novim vodstvom začelo z delom. Sedlarjeva naj bi imela že od začetka občutek, da Štefanec in Lamberger vse pomembnejše odločitve sprejemata sama oziroma jih načrtno pogosto sprejemata v času, ko je Sedlarjeva dlje odsotna zaradi službenih pot, menda predvsem, kadar naj bi domnevala, da bi Sedlarjeva utegnila glasovati, odločiti drugače kot onadva.

Sedlarjeva naj bi predsedniku KPK in njegovemu namestniku očitala, da bi dajeta občutek, da odločata veliko bolj strokovno od nje in da se njena izobrazba ne more primerjati z njuno, saj sta oba pravnika, ona pa profesorica filozofije in pedagogike. Trojica naj bi se zato redno zapletala v spore, pogosto celo pred ostalimi zaposlenimi.

Tega ne bo konec!

Opazovalci njihovih prepirov in nesoglasij so prepričani, da trojica tudi v bodoče ne bo našla skupnega jezika. "Zaradi močnih karakternih lastnosti, pri vsakem od njih pa je prisotna tudi močna želja po pozornosti in tu se ne bodo nikoli zedinili," opisujejo poznavalci.

Vsaj dve uslužbenki KPK naj bi si trenutno močno prizadevali oditi s KPK in zato menda že vztrajno iščeta novo službo. "Štefanec ne bo odstopil, Sedlarjeva še manj,  Lamberger pa še najmanj. Funkciji se ne bodo odpovedali pod nobenim pogojem," dodajajo poznavalci. Najbolj smiselna in logična rešitev bi bila po njihovem, da se komisijo razpusti in določi novo vodstvo. "A komisije ne more nihče razpustiti, lahko odstopijo le sami, kar pa je neverjetno," opozarjajo.

Zahtevajo nadzor

V nevladni organizaciji Transparency International (TI) Slovenija so uslužbencem KPK pripravljeni zagotoviti vso pomoč, zaščito in podporo, da bi svoje delo, kljub domnevni sprtosti vodstva KPK lahko opravljali nemoteno.

"Pozivamo KPK, da v najkrajšem možnem času transparentno izvede interni nadzor in pripravi analizo delovanja ter zaposlenim omogoči nemoteno delo. Zaposlene pa pozivamo, da nepravilnosti prijavijo na pravno službo za pomoč prijaviteljem TI Slovenija in na pristojne inšpektorate," pozivajo v TI.
 

Nesprejemljivo se jim zdi, da trenutne razmere na KPK, "kot se prikazujejo v javnosti, ogrožajo temelje delovanja KPK in krnijo njen ugled. Zato opozarjamo, da mora biti delovanje komisije enotno in transparentno.

Od institucij, pristojnih za nadzor nad delom KPK, pa ravno tako pričakujejo čimprejšnji odziv. "Kakršnakoli politična obračunavanja, vplivanje in vpletenost v delovanje KPK pa se mora takoj preprečiti, da lahko organ nemoteno izvaja svoje naloge in funkcije," poudarjajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:21 11. Oktober 2014.

    ... še najbolj bi bil koristen na borzi dela, kot iskalec zaposlitve, vsaj sranja ne bi delal.

  • 12:19 11. Oktober 2014.

    Ne vem kdo bi sploh lahko prenašal tega klovna od Štefaneca, ki je sposoben narediti zgolj drek iz kruha.

  • mph
    19:54 10. Oktober 2014.

    Glavni cilj tega je bil dosežen ... bolj se KPK ukvarja sama s sabo, manj se s pravimi primeri. In …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.