Parkirnine v pol leta prinesle 877 tisoč evrov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Letos so se v Ljubljani razširila območja plačljivega parkiranja, postavili so več kot sto parkomatov, načrtujejo pa jih še 25. Koliko je ureditev parkirišč stala, na MOL še ne vedo, si pa lahko letos obetajo za nekaj sto tisoč evrov več prihodka od parkirnin.
Oglej si celoten članek

Na območju Prul, Mirja in Bežigrada I. je 62 parkomatov začelo delovati januarja letos, v prvi polovici leta pa so prihodki od parkirnin na teh območjih znašali skoraj 101.500 evrov, so pojasnili v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT). Na delu Bežigrada Brinje, na območju Vodmata, Zupančičeve jame in Tobačne, kjer je skupno 45 parkomatov začelo delovati 1. avgusta, pa so po njihovih navedbah v dobrem tednu dni zabeležili dobrih 6000 evrov prihodkov.

Parkirnine prinesle 877 tisoč evrov v pol leta

Kakšni so načrtovani prihodki za letošnje in prihodnje leto, v LPT ne pojasnjujejo. So pa v prvi polovici letošnjega leta s parkirninami na javnih površinah pobrali skupaj slabih 877 tisoč evrov, lani pa v celem letu 1.752.000 evrov. Tudi sicer v zadnjih letih v LPT beležijo porast prihodkov od parkirnin. Prihodki se sicer razlikujejo glede na letni čas, najmočnejši meseci so marec, november in december, julija in avgusta pa dosežejo le polovico vrednosti marčevskih prihodkov, pojasnjujejo v LPT. Stroški vzdrževanja parkomatov in parkirišč na območjih s parkomati po njihovih navedbah znašajo letno okoli 224.000 evrov.

Natančnih informacij o stroških ureditve parkirnih prostorov, kjer so parkomate postavili letos, na Mestni občini Ljubljana (MOL) še ne morejo podati, saj še niso dokončana vsa dela. Veliko je namreč še prilagajanj pri individualnih uvozih, pri križiščih in pri prostorih za zbiranje odpadkov, so pojasnili. Dodajajo pa, da je v teku postopek za nakup še dodatnih 25 parkomatov v letošnjem letu. Predvidoma jeseni jih bodo med drugim postavili v Mostah med obema železnicama, Ljubljanico in Kajuhovo cesto ter v Rožni dolini med železnico, Škrabčevo in Šestovo ulico.

Ura parkiranja 40 do 70 centov

Cene parkiranja na območjih s parkomati, namenjenih kratkotrajnemu parkiranju, se razlikujejo. V središču mesta ura parkiranja stane 70 centov, izven ožjega središča pa 40 centov. Tamkajšnjim stanovalcem je omogočeno časovno neomejeno parkiranje z dovolilnico, ki stane 100 evrov na leto.

LPT sicer upravlja tudi s številnimi parkirišči v Ljubljani in parkirnimi hišami Kozolec, Kongresni trg in Stožice. Lani so od parkirnin v parkirnih hišah zabeležili dobrih 1,1 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj trikrat toliko kot leta 2010. V prvi polovici letošnjega leta pa beležijo skoraj 900 tisoč evrov prihodkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:12 18. Avgust 2012.

    Jah pač Zoki dela nekaj za ljubljano, medtem JJ nič še ni naredil za Slovenijo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.