Parlament brez svetnikov

Foto: Žurnal24 Med 17 poslanci, ki so kandidirali v ljubljanskih enotah, po neuradnih izidih v
V obeh ljubljanskih volilnih enotah, Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad, ki pokrivata širše ljubljansko območje, je po trenutnih še neuradnih izidih največ glasov dobila SD.
Oglej si celoten članek

V volilni enoti Ljubljana Center je bila najvišja volilna udeležba v Sloveniji, volilo je 68,37 odstotka volilnih upravičencev.

Je odločila Ljubljana?
Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo dejal, da je Ljubljana premagala vso Slovenijo, saj je SDS sicer zmagala v petih od osmih volilnih enot. Analitik Jernej Pikalo s fakultete za družbene vede je poudaril, da je ta trditev napačna, saj imata obe ljubljanski volilni enoti tako urbani kot ruralni del, na tej ločnici pa je delovala tudi sedanja koalicija.

 

Nedeljska "žurka" ni bila prijavljena

Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec je povedala, da nedeljski zbor Boruta Pahorja, Katarine Kresal in Gregorja Golobiča na Prešernovem trgu ni bil prijavljen na policiji. "Gre za kršitev zakona o javnih zbiranjih. Policija bo zbrala obvestila in ukrepala v skladu z zakonom," je dejala Gramčeva.

Organizator. Kdo je zbor organiziral, ni znano. Glavni tajnik SD Uroš Jauševec je povedal, da stranka zbora ni organizirala. Na policiji o organizatorju nimajo podatka. Na Mestni občini Ljubljana včeraj na vprašanje o tem niso odgovorili, čeprav je na koncert Rok’n’banda pozival prav župan Zoran Janković.

  "Vsak volivec ima samo en glas. Naj ima potem kdo v Ljubljani samo pol glasu?" se sprašuje. Dodaja: "Brezplačniki, ki so podpirali vladajočo opcijo, so izhajali v ruralnih delih Slovenije, spremenil se je tudi program RTV, saj so začele prevladovati ruralne vsebine." Prav nasprotno, in sicer, da je na neki način o izidu volitev odločila Ljubljana, pa meni analitik Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije. "Pri tako majhni razliki med največjima strankama, kot je bila značilna za tokratne volitve, je Ljubljana vsekakor odigrala pomembno vlogo," zatrjuje. Tako bi po njegovem mnenju le nekoliko nižja volilna udeležba v Ljubljani lahko spremenila izid.

Svetniki brez mandata

Po neuradnih podatkih v državnem zboru ne bo petih ministrov, ki so kandidirali v ljubljanskih enotah – Andreja Bajuka in Mojce Kucler Dolinar (oba NSi) ter Gregorja Viranta, Žige Turka in Milana Zvera (vsi SDS). V parlamentu ne bo več nobenega ljubljanskega mestnega svetnika. Dimitrij Kovačič (SDS) je izgubil sedež, drugi niso bili izvoljeni. Kovačič je poudaril, da je njegov osebni izid boljši, kot je pričakoval, vendar pa je že pred volitvami napovedal zelo tesen izid. V parlament prav tako ni prišel svetnik Jožef Kunič (LDS), ki je vesel, da se je njegova stranka s trojčkom uvrstila v zmagovito koalicijo. Tudi svetnika Janeza Kopača (Zares) ne bo v parlamentu. Ni razočaran, saj po njegovem mnenju "bolj kot mestnega svetnika potrebujemo normalno vlado". Za SLS+SMS je kandidiral mestni svetnik Miha Jazbinšek, ki pa je poudaril, da je desna opcija v Ljubljani izgubila, ker so nekateri ministri popuščali županu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.