Partnerstva ni več

Foto: Žurnal24 Stane Radanovič, Stane Preskar in Hrvoje Oršanič so na novinarski konferenci poj
Ogorčenje. Brežičani nezadovoljni zaradi ukinitve lokalnega partnerstva.
Oglej si celoten članek

Ukinili so spletno stran in vsa sredstva za delovanje lokalnega partnerstva (LP),” je ogorčen brežiški predsednik LP Stane Preskar. Po petih letih se je namreč vlada odločila, da LP ni več potrebno, saj je lokacija odlagališča NSRAO znana. “LP ima možnost, da išče odgovore na vprašanja, ki zanimajo ljudi,” pravi Hrvoje Oršanič.In ljudi bo vedno zanimalo, kdo vozi v odlagališče, kaj vozi in kdo vse to nadzira,” dodaja. “Občinski svet je pred časom celo sprejel sklep o nadaljevanju dela LP; pričakoval sem, da bo občina to realizirala,” pa je kritičen Stane Radanovič. LP je na sestanku konec junija sprejelo sklep, da s položajem seznani občinski svet in da ta prevzame pobudo za razveljavitev prostorskega načrta ter doseže, da občina postane stranka v postopku.

150 tisoč evrov bo ARAO letos namenila za sodelovanje z občinama Krško in Brežice, kar je pol manj kot lani.

Ni pravnih podlag
S sprejetjem državnega prostorskega načrta za odlagališče je prenehala obstajati pravna podlaga za delovanje LP, kot je bilo zasnovano na podlagi programa priprave državnega lokacijskega načrta za odlagališče,” je povedala Irena Daris z Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO). Pojasnila je, da bo država še naprej sodelovala z lokalno skupnostjo, vendar ne v obliki LP. “Letos smo za komuniciranje z lokalno javnostjo v okolici bodočega odlagališča, kamor prištevamo občini Brežice in Krško, namenili 150 tisoč evrov, kar je približno pol manj kot prejšnja leta,” je povedala Darisova. “Letos bomo pripravljali tehnično in investicijsko dokumentacijo, zato bo poudarek na informiranju okoliškega prebivalstva o poteku priprav na gradnjo odlagališča; odprti bomo tudi za vprašanja in pobude,” je dodala Darisova.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.