Pasma z nasmeškom "Mona Lise"

Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka
Letos nas bo poleg muc pasme Maine Coon na Festivalu za ljubitelje živali obiskala tudi ena najstarejših evropskih pasem muc.
Oglej si celoten članek

Kot vsako leto do sedaj nas bodo na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali obiskale ene največjih pasemskih mačk na svetu – Maine Coon iz mačkarne Mypaws.

Novost pa je, da bodo letos imele mačjo družbo. V Novi Gorici se bo namreč prvič predstavilo vzrejališče ruskih modrih mačk Blue Ballet, ki ga vodi Natalija Kolenc. Na pasmo je naletela pred leti, a presenečno ugotovila, da v Sloveniji še ni nobenega vzreditelja omenjene pasme.

"Ko sem začela iskati, kje bi lahko dobila rusko modro mačko, sem naletela na šok, saj je v bližnji okolici ni nihče vzrejal. Po nekaj mesecih iskanja in čakanja sem se odpravila v Nemčijo po našo primabalerino – Mašo. Njena eleganten in gracilen značaj ter prefinjena lepota sta navdahnili ime vzrejališča Blue Ballet (Modri Balet). Pasma je z Mašo osvojila naša srca, tako da je vsako leto naša mačja družina štela po eno glavo več. Pripeljala sem še samički iz Finske in Srbije, ter samčka iz Amerike in Poljske," zgodbo o nastanku svojega vzrejališča z nami deli sogovornica.

Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka

Pred festivalom nam je na kratko predstavila pasmo, ki ji ljudje radi rečejo tudi glavna aristokratka med mačkami. Ruska modra mačka je ena najstarejših evropskih pasem. Kot že ime pove, je ruskega porekla; zgodovinsko prihaja iz severnega mesta Arhangelsk, od koder so jo pred 100 leti na ladjah pripeljali v Anglijo, Skandinavijo in Nemčijo.  

 

"Odlikuje jo inteligenten, odziven značaj, navezanost na človeka in prilagojenost na stanovanjski življenjski slog in čistočo. Je igriva, ko se ji posvetimo, in tiha ter mirna, ko vas ne potrebuje. Spoznate jo po izrazito zelenih očeh in nasmešku 'Mona Lise'. Mačka ima izrazno mimiko gobčka; vedno kaže svoje razpoloženje, kar vas ne pusti ravnodušne. Je ena redkih kratkodlakih pasem. Dlaka je svetlo srebrna in svilnata na otip," razlaga vzrediteljica.

Žurnalov Festival za ljubitelje živali boste letos lahko obiskali v soboto, 10. junija, v primeru slabega vremena pa v soboto, 17. junija. Dogajanje bo v Novi Gorici med 15. in 21. uro. Rdeča nit dogodka je odgovorno skrbništvo živali. Na festivalu boste spoznali čudovite ptice, pse, mačke, konje in eksotične živali. Letos nas čaka veliko novosti; obiskale nas bodo tudi alpake, kopenske želve in številni glodavci.

Ob tem navede posebnost dlake, ki je tudi pri njej igrala odločilni faktor, ko se je za pasmo odločala: "Dlaka je manj dražeča za alergike. Mnogi viri to pasmo celo navajajo kot hipoalergeno. To sicer še ne pomeni, da ne bo odziva pri hudih alergijah ali dolgotrajni izpostavljenosti"

Mačke so jo naučile, da ne smemo biti vsiljivi, moramo jih opazovati in spoštljivo pristopiti, "kot da bi šlo za odraslo osebo". Še posebej neznanci morajo mirno počakati, da mačka sama pokaže interes in pripravljenost na sodelovanje.

Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka

Kako pa vemo, da smo pridobili njeno pozornost in zaupanje? "Gledamo jo v oči, in če nam na kratko pomežikne na eno oko, pomeni, da je pripravljena. Morda tudi dvigne eno tačko v zrak, se stegne k nam s tacami ali telesom, se vrže na hrbet pred našimi nogami, da je ne moremo ignorirati oz. prestopiti. Kadar ovije svoj repi okoli naših nog, pomeni, da želi nekaj od nas. Zadovoljna mačka je vir predenja in crkljanja."

Ob tem posvari, da je treba vselej spoštovati zasebnost in individualno naravo vsake mačke. Predvsem jih ne smemo vznemirjati, medtem ko spijo in ko iščejo umik od drugih članov tropa. "Mačke so ljubosumne glede pozornosti lastnika. Kadar jih je več, moramo pozornost najprej nameniti glavnim članom tropa," pojasni vzrediteljica.

Rekord Rekord: "Pravijo jim kužki v mačjih telesih"

Foto: Natalija Kolenc Ruska modra mačka Sogovornica še navede, da ruske modre mačke kot pasma veljajo za izjemno inteligentne: "Opazila sem, da odrasli člani tropa odstopajo hrano in igrače mladičem. Prav tako so potrpežljivi in previdni, medtem ko ti spoznavajo svet. Mama mladiče uči obnašanja s svojim nazornim vedenjem. Kar počne mama, ponavljajo mladiči."

Za konec vzrediteljica omeni, da je pasma najprimernejša za sodobno družino s hitrim življenjskim slogom, pri čemer sta hipoalergenost in čistoča dodatni prednosti.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:15 14. Maj 2023.

    Ni prva. V Sloveniji je bilo pred leti zelo znano vzrejalisce ruskih modrih - Blue Shadows, ki je bilo znano …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.