V aferi Patria tudi Cerkev

Foto: Žurnal24 Dokunenti Patria Foto: Žurnal24 Dokunenti Patria Foto: Žurnal24 Dokunenti Patria
Afera oklepniki. Kaj vse se je znašlo v tako imenovanih štabnih dokumentih.
Oglej si celoten članek

Matrica. Med desetimi najpomembnejšimi posamezniki oziroma ustanovami pri odločanju o nakupu oklepnikov je bila po mnenju finske Patrie tudi slovenska Cerkev. Tako kaže eden od tako imenovanih finskih štabnih dokumentov iz leta 2005. V njem so namreč navedene fizične in pravne osebe, na katere naj bi vplivali Walter Wolf, Jure Cekuta, AC-Intercar in finska ambasada.

Domnevno vplivni Wolf

V Patrii so ocenili, da je imel na primer poslovnež Walter Wolf zelo velik vpliv tako na tedanjega premierja Janeza Janšo kot na predsednika republike Janeza Drnovška, slikar Jure Cekuta pa naj bi bil po mnenju Patrie zelo vpliven v Slovenski vojski.

Cekuta naj bi imel stike tako s “premierjem Tonetom Ropom” kot s “premierjem po volitvah Janezom Janšo”.

Nevedni Finci

Navedba Ropa kot premierja v dokumentu iz leta 2005 po mnenju naših virov kaže, da so Finci slabo poznali Slovenijo, zato naj bi jim avstrijski lobist Riedl svoje povezave lahko “prikazoval kot vsemogočne in si dvigal posredniško ceno”.

Pridobili pa smo tudi dopis, ki kaže, da so finski lobisti prek enega od slovenskih vojakov že leta 2003 preverjali, ali bo vlada res prodala Sistemsko tehniko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.