Pazite, kje in koliko gobarite

Foto: Žurnal24 V zadnjih treh letih je gozdarska inšpekcija podelila osem glob zaradi prevelike
Posameznik, ki ni lastnik gozda, lahko v njem v enem dnevu nabere največ kilogram plodov in zelnatih rastlin ter dva kilograma kostanja.
Oglej si celoten članek

Tako piše v pravilniku o varstvu gozdov, ki med drugim določa, da je rekreativno nabiranje gozdnih plodov, ki je dovoljeno tudi nelastnikom zemljišč, nabiranje le za lastne potrebe.

Možna tudi prepoved
"Lastnik gozda mora dopustiti čebelarjenje in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin in gob ter lov prosto živečih živali,"
so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

 

Inšpekcija

Nadzor nad nabiranjem gob opravljajo gozdarska inšpekcija, inšpekcija varstva okolja ter nadzorna služba za varstvo parkov in drugih zavarovanih naravnih znamenitosti. Nadzor nad trgovanjem z gobami pa opravlja tržna inšpekcija.

Zakon o gozdovih sicer določa, da se nabiranje teh plodov lahko prepove, če lastnik drevje goji tudi zaradi plodov. "Prepoved na predlog lastnika gozda odredi pristojen organ lokalne skupnosti," pravijo na MKGP.

"Pri nabiranju gozdnih plodov ni dovoljeno uporabljati pripomočkov za učinkovitejše nabiranje, ki povzročajo škodo na predmetu nabiranja in njegovi okolici," pojasnjujejo na ministrstvu. Dodajajo, da nabranega ne smemo prodajati. Z uredbo o varstvu samoniklih gliv je posamezniku, tudi lastniku gozda, dovoljeno nabrati največ dva kilograma gob v enem dnevu.

Denarna kazen
Če prekorači največjo dovoljeno količino, mora plačati globo v višini 208,65 evra. Za pravno osebo pa globa znaša 2.086,64 evra. "V zadnjih treh letih je gozdarska inšpekcija v prekrškovnem postopku izrekla 16 opozoril in izdala osem plačilnih nalogov," pravijo na MKGP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.