Pazite na rastline, podobne čemažu

Foto: Univerzitetni klinični center čemaž
V zadnjem tednu so v Centru za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zdravili dva pacienta, ki sta se zastrupila z rastlino, podobno čemažu. Eden se je zastrupil z jesenskim podleskom, drugi pa z belo čmeriko.
Oglej si celoten članek

V Centru za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana želijo tudi letošnjo pomlad opozoriti nabiralce čemaža ali divjega česna na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta jesenski podlesek in bela čmerika.

V zadnjem tednu so v Centru za zastrupitve že zdravili dva pacienta, zastrupljena z jesenskim podleskom, in pacienta, zastrupljenega z belo čmeriko. Lani so spomladi zdravili skoraj deset takšnih pacientov. Ena pacientka je zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom celo umrla. Podobno je bilo tudi prejšnja leta, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Jesenski podlesek povzroči tudi izpad las

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od dve do dvanjst ur po zastrupitvi ljudem postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko tudi krvava. Nato po preteku 24 do 72 ur pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri pacientih, ki preživijo prvo fazo zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa izpadejo še lasje.

Zaradi čmerike lahko izgubite tudi zavest

Če se zastrupite z belo čmeriko, pa vam je lahko slabo, lahko bruhate, imate drisko, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izgubo zavesti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.