Pazljivo pri pregledovanju škode

Foto: Foto Smedija
Foto: Foto Smedija
Zavarovalnica Maribor in Zavarovalnica Triglav škodo svojih zavarovancev ocenjujeta na 10 milijonov evrov. Nastalo premoženjsko škodo prijavite čim prej.
Oglej si celoten članek

Z Zavarovalnice Maribor so za nas povedali, da so bili njihovi zastopniki in cenilci na terenu že včeraj, prve prijave škode pa so začeli prejemati danes. "Nastalo premoženjsko škodo je treba čim prej prijaviti, da se bomo lahko v najkrajšem času odzvali in priskočili na pomoč z ogledi in ocenitvijo škod ter izplačili zavarovalnin. Škodo je treba prijaviti, dokler so vidne posledice poplave, pomembno pa je tudi, da so poškodovane in uničene stvari shranjene, saj le tako lahko cenilec oceni škodo," pa poudarjajo pri Zavarovalnici Tilia.

Kaj storiti po poplavi?

Zavarovalnica Maribor ob nastanku škode svetuje, da fotografirate nastalo škodo in okoliščine. Preprečiti je treba tudi širjenje oziroma povečanje škode. "Pazite na skrite nevarne predmete, ki se lahko nahajajo v poplavni vodi. Previdno stopajte v zgradbe, ki so jih prizadele poplave, saj lahko voda povzroči poškodbe na stavbi. Očistite in razkužite vse, kar je prišlo v stik s poplavno vodo. Bodite previdni pri pitju vode in pri uživanju hrane, ki je prišla v stik s poplavno vodo, saj lahko le ta vsebuje odplake, kemikalije in iztrebke živali. Poškodovane ali uničene predmete zložite na eno mesto. Ko pride cenilec, tako ni dvomov, kaj je poškodovano ali uničeno,“ še svetujejo pri ZM.

Če je poškodovano vaše vozilo, ga dobro preglejte. Če ima polomljena stekla in imate avtomobil zavarovan s kasko ali z delnim kasko zavarovanjem (kombinacije: J, J-AŠA, J+, E, E-AŠA, E+), ki takšno škodo krije, ga odpeljite na cenilno mesto in k serviserju, da vam stekla zamenja in popravi zvito pločevino. Če avtomobil nima poškodovanih stekel, počakajte nekaj dni, da se gneča na cenilnih mestih umiri in nato pripeljite avtomobil na cenitev.

V vmesnem času si zapišite kraj dogodka in avtomobil poslikajte. Če je v vaši bližini cenilno mesto Quick Check (hitra cenitev) – seznam teh cenilnih mest in serviserjev najdete na spletni strani Zavarovalnice Maribor – lahko avtomobil odpeljete k serviserju, ki bo opravil cenitev in vam popravil avtomobil.

Pri Triglavu pa poudarjajo, da pri prijavi pripišite tudi kontaktno telefonsko številko ter številko transakcijskega računa za nakazilo zavarovalnine.

Izplačila škod obravnavajo prednostno

Nesporni delež odškodnine se izplača takoj, ko se predloži vsa potrebna dokumentacija oziroma se ugotovi nesporni del nastale škode. "Vendar praksa pri poplavah kaže, da se vedno takoj ne da ugotoviti celotnega obsega škode, zato je potrebna naknadna ocena, ko se objekt oziroma oprema posuši. Vse naknadno ugotovljene škode se izplačujejo sproti,“ pravijo na Tiliji.

"Večina manjših škod je izplačana dan po prijavi, sicer pa v roku 8 do 14 dni. V primeru večjih škod pa izplačamo akontacijo škode, zato da lahko zavarovanci začnejo samo sanacijo objektov,“ pa so povedali na ZM.

"Zavedamo se, da je ob takih škodnih dogodkih najpomembnejša hitra in učinkovita storitev, zato škodne dogodke obravnavamo strokovno in ažurno, škode pa izplačujemo že naslednji dan po cenitvi, če se stranka z oceno strinja," pa zagotavljajo pri Triglavu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.