PCB: 27 let pozneje še nevaren

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Strup. Vpliva na zdravje. Onesnažena tudi Lahinja. Zahtevajo celovito raziskavo.
Oglej si celoten članek

Ribe v Krupi in v Lahinji od Gradca navzdol so še vedno zelo strupene in neužitne, s polikloriranimi bifenili (PCB) so kontaminirani kokošja jajca in kravje mleko, je pokazala nedavna raziskava Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Novo mesto.

"Čeprav je od onesnaženja Krupe s PCB minilo že dobrih 27 let, celovite raziskave o vplivih na zdravje ljudi še ni bilo," pravi Dušan Harlander, direktor ZZV Novo mesto. Belokranjske županje bodo zato ministrstvom za zdravje, za okolje in prostor, za kmetijstvo ter veterinarski upravi poslale zahtevo, naj naročijo takšno raziskavo.

Dokazi o PCB so

PCB so po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije ekstremno nevarni, toksični, rakotvorni in izjemno obstojni. "Zadnji rezultati kažejo, da so še vedno prisotni v okolju, v živilih, ki jih ljudje pridelujejo in uživajo, ter da so prisotni v ljudeh," navaja Harlander.

Raziskava Registra raka Republike Slovenije, ki je na območju Semiča v letih med 1978 in 1997 zaznala zelo povečano število žensk, ki so zbolele za rakom na žolčniku, kot pravi Harlander, kaže na neposredne učinke PCB na zdravje ljudi.

Do zdaj nič o Lahinji

Do omenjene raziskave se o PCB v Lahinji ni govorilo, zato Harlander poudarja, da bi jo bilo treba nad Gradcem še raziskati, prav tako pa tudi Kolpo pri Primostku, kjer se vanjo izteka Lahinja. "Opozorila veljajo le za uživanje rib in ne pomenijo, da bi bilo kopanje v kateri od naštetih rek nevarno," dodaja Harlander.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.