Pečaričeva vrača udarec

Foto: Žurnal24 Čepinova naj ne bi bila edina, ki bo nastopala v seriji vladnih, na spletu za oč

Your browser doesn’t support HTML5 video

Košir: s spotom dosegli, kar smo želeli. Pahor: "Pokojninska reforma je preveč pomembna stvar, da bi se o tem kakorkoli šalili." Elena Pečarič: "Pahorček, too much*!"
Oglej si celoten članek
Morda imajo strokovnjaki za stike z javnostmi prav, ko so to pripravili, kot predsedniku vlade pa se mi zdi, da to ne ustreza temu, kar smo počeli.
Borut Pahor, premier

"Poznate me kot človeka, ki se zna pošaliti. Pokojninska reforma pa je preveč pomembna stvar, da bi se o tem kakorkoli šalili. Vsake oči imajo svojega 'malarja', ne bi rad, da se prepiramo o načinu kampanje," pa je danes povedal premier Borut Pahor.

"Preresna stvar je, da bi si lahko tisti, ki smo odgovorni za uspeh tega, privoščili kakršnokoli šalo na ta račun," je še povedal Pahor.

"To je tako pomembna in usodna stvar, da ljudje ne smejo imeti občutka, da z nekimi štosi poskušamo zbuditi javnost. Naši ljudje so dovolj pametni, da bodo brez piarovskih štosov sprejeli prave odločitve," še pravi Pahor. "Ne potrebujejo piarovskih štosov, zlasti šal."

Sindikati so zgroženi
Nad videospotom so zgroženi v Konfederaciji sindikatov Slovenije PERGAM. Po njihovem mnenju se vlada s spotom norčuje iz zaposlenih, še posebej iz tistih, ki delajo na težkih in zdravju škodljivih delovnih mestih in bodo v primeru sprejetja pokojninske reforme morali delati za polno pokojnino do 65. leta starosti oziroma najmanj 43 let.

"Namesto metanja stran davkoplačevalskega denarja za takšno neokusno oglaševanje v kampanji naj bi predsednik vlade in minister za delo šla raje med zaposlene in jim prisluhnila, da bosta lahko realno ocenila, kaj ta reforma za ljudi pomeni," so zapisali v sporočilu za javnost.
_____ _____ ____
Spodaj si v videoposnetku oglejte odziv Elene Pečarič, ki Pahorja med drugim naslavlja s "Pahorček" in pravi: "A misliš, da bom jaz torbico na pločniku vrtela do 65. leta?"


Urška je bila enodnevnica
Kljub ostrim kritikam javnosti bo vlada s podobnimi videospoti nadaljevala kampanjo. "To serijo smo umaknili, zdaj je na vrsti nova," nam je povedal Darijan Košir z urada vlade za komuniciranje.

Urški priporočam vzdržnost pri prebiranju vsakršnih opazk in vtisov ob njenem nastopu.
Zdravko Zupančič, Šola retorike Z&Z

"Posnetih imamo več spotov, tudi z drugimi osebami. Spot z Urško je bil zelo popularen, zato ni potrebe, da ga imamo še vedno objavljenega," nam je še povedal Košir.

Reklamnega spota, v katerem Urška Čepin predstavlja absurdnost argumentov nasprotnikov pokojninske reforme, danes namreč ni bilo več mogoče najti na stari povezavi na YouTubu.

Za nastopajoča v videih sta bila izbrana Urška Čepin in Bojan Emeršič. Cena za izdelavo enega videoposnetka je bila manj kot pet tisoč evrov.
Urad vlade za komuniciranje

Vlada: S spotom ciljali na mlade
"Videoposnetek, v katerem nastopa Urška Čepin, je nastal kot odgovor na demagoške očitke nasprotnikov pokojninske reforme in je namenoma posnet kot parodija. Z njim smo želeli zbuditi pozornost pri mlajši ciljni skupini, ki je zelo prisotna na spletu in izhaja iz specifike spletnega viralnega komuniciranja na družabnih omrežjih in YouTubu. Torej ne gre za klasičen televizijski oglas, ki bi bil predvajan v času oglasnih blokov, ampak je bil namenjen izključno predvajanju na spletu," so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Za primerjavo: pet tisoč evrov je stal videospot zmagovalke Eme Maje Keuc.

"Glede na to, da si je viralni spletni video samo ob koncu tedna ogledalo več deset tisoč posameznikov in je postal osrednja novica v TV dnevnikih, je bil cilj dosežen," so še zapisali. "Z Urško Čepin smo pritegnili pozornost in pokazali, kako absurdni so nekateri argumenti nasprotnikov pokojninske reforme, ko jih izreče kdo drug. Zato predvajanje tega videa ni več potrebno in zato smo danes na YouTubu že objavili video Bojana Emeršiča, ki pojasnjuje argumente v prid pokojninski reformi," dodajajo.

Burni, a pozitivni odzivi
Na vprašanje, zakaj se je odločila za sodelovanje v vladnem spotu, je Urška Čepin odgovorila preprosto: "Prejela sem ponudbo za oglas in to je to. Tukaj sploh ni važna moja politična opredeljenost, prejela sem ponudbo za reklamni oglas in jo sprejela," je pojasnila za zurnal24.si.

Brez Urške ne bi bilo takega buma
"Odziv je bil zelo buren, ampak pozitiven, in zdi se mi, da so izbrali pravega človeka za oglas," je še dejala Čepinova. "Če bi povabili nekoga anonimnega in ne tako zanimivega, to verjetno ne bi bil tak bum."

Razpihajmo dvome. Vlada nadaljuje v svojem stilu. Objavila je že nov spot, v katerem nastopa Bojan Emeršič.

Višine honorarja, ki ga je prejela, ni hotela razkriti, na vprašanje, kakšna so njena stališča o pokojninski reformi, pa je povedala, da jo "zadnje čase malo bolj spremlja", a da ne želi deliti z javnostjo, kaj si o reformi misli. "Imam svoje mišljenje in ne bi ga razlagala širši javnosti. Tudi oglas nima nobene zveze z mojim mišljenjem." Pojasnila je še, da je za vlado posnela zgolj en reklamni oglas.

Za mnenje o vladnem oglasu s Čepinovo smo prosili tudi Zdravka Zupančiča, predavatelja v Šoli retorike Z&Z.

"To ni bil VIDEO-SPOD, ampak VIDEO-ZGOR," je za naš portal zapisal v odgovoru. "Urški priporočam  vzdržnost pri prebiranju vsakršnih opazk in vtisov ob njenem nastopu," meni in dodaja: "Ludit in humanis divina potentia rebus (božanska moč se igra s človeškimi usodami), je zapisal Ovidij. Svet je majhen, Slovenija pa velika," je sklenil Zupančič.

Urškin spot si lahko ogledate spodaj.

Na parodični spot z Urško pa so se uporabniki YouTuba že odzvali s prirejenim spotom.

Še en podoben, septembra lani objavljen "oglas", si lahko ogledate tukaj.

*"Pahorček, dovolj je!"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.