Peko krvavo potrebuje sveža sredstva

Foto: Bobo
Foto: Bobo
Postopek prodaje tržiškega Peka še vedno ni zaključen, saj pogajanja s ponudnikoma še potekajo. Medtem vodstvo Peka ponovno opozarja, da družba nujno potrebuje sveža sredstva za nadaljnje obratovanje.
Oglej si celoten članek

Po zagotovitvi nekaterih dodatnih materialov sicer proizvodnja zaenkrat še teče, v začetku aprila pa se bo brez svežih sredstev morala zaustaviti.

Peko se že dlje časa sooča s hudimi likvidnostnimi težavami, v katerih težko zagotavlja celo obratna sredstva za nadaljevanje proizvodnje. Kot je povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic, sicer proizvodnja zaenkrat še normalno teče, saj so uspeli pridobiti sestavne dele in materiale. S tem je sicer Peko znova povečal svoj dolg do dobaviteljev. Z velikimi težavami pa je v teh dneh zagotovil tudi izplačilo februarskih plač zaposlenim.

"Računam, da bi do konca meseca morala proizvodnja kolikor toliko normalno funkcionirati. Če v tem času ne bomo pridobili obljubljenih dveh milijonov evrov svežih sredstev, da bi poravnali vsaj zapadli dolg, potem bo velik problem. Aprila gre namreč v proizvodnjo že kolekcija jesen-zima, za izdelavo katere potrebujemo pet milijonov evrov. Torej, če v nekaj dneh ne bomo dobili novega lastnika, bomo morali proizvodnjo s 1. aprilom enostavno ustaviti," je povedal Sajovic.

S prodajo se mudi

Pogajanja o prodaji stoodstotnega lastniškega dela Peka kljub nekaterim pričakovanjem niso bila zaključena do sredine marca. 27. februarja se je iztekel rok, do katerega so morali interesenti podati zavezujoče ponudbe in trenutno pogajanja še potekajo, so potrdili na Slovenski odškodninski družbi, ki upravlja z večinskim državnim deležem v Peku in vodi prodajni postopek.

Kot je pojasnil Sajovic, so v Peku za oba ponudnika odprli tudi podatkovno bazo, tako da sta lahko preverila določene podatke glede zalog, nepremičnin, kreditov in ostalega ter pripravila projekcijo poslovanja družbe do leta 2017. V poslovni načrt sta morala ponudnika vključiti tudi podatke, koliko zaposlenih naj bi podjetje obdržalo in koliko parov obutve bo proizvajalo.

Pogoj za oba ponudnika je, da obdržita blagovno znamko Peko, proizvodnjo v Tržiču in razvoj. Ključno vprašanje pa je, koliko zaposlenih bi bila pripravljena obdržati v Sloveniji, kjer se po mnenju Sajovica mora proizvajati vsaj tista obutev, ki je namenjena slovenskemu trgu in ostalim trgom EU. Če bi gotovo obutev na primer v celoti proizvajali v Srbiji, bi jo nato namreč morali uvažati v EU in plačevati carino, kar bi še dodatno poslabšalo konkurenčnost Peka.

Sajovic sicer ne more oceniti, kateri od obeh interesentov - osiješko podjetje Osimpex ali ameriški sklad Blue Rose Trust Fund, ki sta oddala ponudbo, bi bil za Peko boljši lastnik. Jasno pa je, da se s prodajo Peka mudi, saj bi novi lastnik glede na pogoje prodaje takoj v začetku zagotovil dvomilijonsko dokapitalizacijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.