Pesimizem prevelik, nevarnost inflacije?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Obstaja precejšnja možnost, da bo gospodarska realnost v svetu prihodnje leto boljša od pričakovanj, je dejal Rok Keber iz NLB Skladov. Bolj kot deflacija pa nas lahko na dolgi rok skrbi inflacija.
Oglej si celoten članek

Da bi evro propadel ali da bi katera od pomembnejših držav območja evra razglasila delno nesposobnost odplačevanja obveznosti, je malo verjetno. Nekoliko večja je verjetnost, da bo katera od članic izstopila iz območja skupne valute, ocenjujejo v NLB Skladih. Ti svojo napoved utemeljujejo na ocenah, da je politični motiv za rešitev krize v evrskem območju močnejši kot kadar koli.

Prav tako pričakujejo nadaljnje ukrepanje centralnih bank za spodbujanje rasti z bolj ekspanzivno denarno politiko. Manevrski prostor za tako delovanje centralnih bank se bo povečeval v luči ocene, da bodo v prihodnjem letu inflacijski pritiski popuščali. Keber tudi meni, da je strah pred deflacijo večji kot strah pred inflacijo, zato na nekoliko daljši rok ne izključujejo višje inflacije.

Če je na tujih trgih kljub drugačni percepciji javnosti v zadnjih časih mogoče govoriti o sorazmerno ugodnih trendih oziroma vsaj ne o prevelikem poslabšanju razmer, pa so razmere drugačne na slovenskem borznem trgu, kjer vrednost delnic še naprej upada, in to kljub ugodnemu vrednotenju slovenskih delnic.

Brez varčevanja ne bo šlo

Po besedah finančne analitičarke Bijanke Pavšič so razmere v veliki meri posledica nizke likvidnosti. Ta pa je rezultat nezaupanja vlagateljev v trenutne gospodarske in javnofinančne razmere, slabih izkušenj zaradi padca vrednosti naložb, dlje časa trajajočega negativnega trenda, majhnega nabora borznih družb, visokega lastniškega deleža države v borznih podjetjih in pomanjkanja privatizacijskih aktivnosti.

Izboljšanje razmer bo v veliki meri prineslo šele izboljšanje splošne gospodarske slike. Za to je potrebno tako izboljšanje zunanjega okolja kot sprejem nujnih varčevalnih in reformnih ukrepov ter finančna sanacija bančnega in realnega sektorja, pravi Pavšičeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.