Pet slovenskih policistov je na meji s Hrvaško pobiralo podkupnino

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Petdeset policistov je izvedlo preiskavo v povezavi z zlorabami na območju schengena.
Oglej si celoten članek

V soboto je več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in policistov Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva izvedlo več preiskovalnih aktivnosti v povezavi z zlorabami na območju držav schengenskega območja.

"Gre za preiskovanje sumov kaznivih dejanj s področja korupcije, ki smo jih v slovenski policiji odkrili sami z različnimi aktivnostmi, med drugim tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov," so sporočili z Generalnega policijskega urada. "Opravljene so bile hišne preiskave in druga preiskovalna opravila pri osumljencih, nekatere  tudi na območju Avstrije, izvajajo pa se tudi drugi ukrepi za zagotavljanje notranje varnosti v policiji."

Policija odkrila mednarodno kriminalno združbo

Policija je namreč na podlagi notranje varnostnih ukrepov in lastno dejavnostjo odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočala osebam tretjih držav bivanje na območju Schengna. "Pri teh aktivnostih smo zaznali in odkrili tudi sodelovanje petih uslužbencev policije na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč, ki so proti plačilu državljanom tretjih držav v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje," razlagajo pri Policiji. "S tem so državljanom tretjih držav omogočili neprekinjeno bivanje v državah v območju Schengna, v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki slednjim bivanje omejujejo na 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na območju Schengna biva nezakonito."

Foto: Saša Despot meja

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo, osumljenci bodo v nadaljevanju privedeni k preiskovalnemu sodniku.

Uveden izredni strokovni nadzor

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v predmetni zadevi, je že odredila izredni strokovni nadzor z namenom preveritve učinkovitosti izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih. "Zoper osumljene policiste, zaradi njihovih kršitev pogodbenih obveznosti, že potekajo delavnopravni postopki za prekinitev delovnega razmerja, danes pa jim bo vročen tudi suspenz, saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije oz. kršili pogodbene obveznosti," pravijo pri GPU. 

S podobnimi primeri se sicer ukvarjajo tudi nekatere druge države na zunanji schengenski meji. "Tveganje za zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v EU se bo predvidoma v letu 2022 dokončno odpravilo s tehnično rešitvijo t.i. sistemom vstopa in izstopa (entry-exit), ki bo povsem avtomatiziral preverjanje vstopa in izstopa potnikov," še pojasnjujejo pri Policiji. "Glede na naravo zlorabe pa lahko zagotovimo, da je bila varnost schengenskega prostora ohranjena."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:52 10. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 14:32 10. Februar 2020.

    Koliko jih niso odkrili raje zapišite ? To je samo vrh ledene gore ! Enako je na Hrvaškem ,BiH ,Srbiji …

  • 10:44 10. Februar 2020.

    Že znano iz preteklosti na drugemu mejnemu prehodu,malo so jih umaknili v ozadje iz oči javnosti,pa se je pozabilo in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.