Več ur že zasedajo, a se še niso odločili

Foto: Nataša Ručna
Foto: Nataša Ručna
Koprska občinska volilna komisija po petih urah še ni sprejela odločitve.
Oglej si celoten članek

Koprska občinska volilna komisija (OVK) po petih urah še obravnava ugovor Borisa Popoviča na izid županskih volitev z zahtevo po ponovnem štetju glasovnic. Predsednik OVK Miloš Senčur je ob robu seje pojasnil, da komisija še preverja utemeljenost navedb. Domnevne nepravilnosti se nanašajo na 16 volišč, za zdaj pa napak pri štetju niso zaznali.

Senčur je malo po 20. uri stopil pred novinarje in pojasnil, da odločitev komisije še ni znana, saj OVK še preverja utemeljenost navedb "in ko bo prišla do konca, bo tudi lahko sprejela odločitev, ki bo nedvoumna".

Domnevne nepravilnosti na 16 voliščih

Navedbe o domnevnih nepravilnostih se nanašajo na 16 različnih volišč. Ponekod gre za domneve, da je volilni odbor napačno prešteval tako prejete kot oddane glasovnice, zato je moral OVK v sodelovanju s predsednikom volilnega odbora ponovno prešteti vpisane v volilni imenik, tiste, ki so glasovali, ter število glasov in glasovnic, ki jih je prejel posamezni kandidat.

Če bi OVK ugovor zavrnila, ima Popovič še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Zaenkrat napak niso zaznali, je še dodal Senčur.

Popovičev odvetnik Franci Matoz pa je bil s potekom obravnave ugovora zadovoljen: "Do sedaj se moje navedbe, vsaj v večjem delu, potrjujejo, tako da pričakujem, da bodo napake, ki smo jih očitali oz. nepravilnosti, tudi na koncu ugotovljene."

Seja volilne komisije bo tako očitno še dolga in se lahko zavleče do poznih večernih ur.

Popovič je pred sejo medijem povedal, da pričakuje, da bo OVK ugodil njegovemu ugovoru.

Matoz za ponovno štetje glasovnic

Matoz pa je tedaj dodal: "Pričakujemo, da se vse glasovnice še enkrat preštejejo, preverijo, in da bo vsak dvom odpravljen." Če bo komisija zavrnila ugovor, bodo o nadaljnjih korakih razmislili po tem, ko ko OVK svojo odločitev obrazložila.

Sicer pa je Matoz dodal, da ne gre za nezaupanje v delo volilnih odborov, ampak za verjetnost, da glede na število vseh glasovnic in na tesen izid pride do napak "in zato je bolje odpraviti vsak dvom".

Seje OVK se udeležujejo zaupnika Aleša Bržana, ne pa tudi sam Bržan. Ta je sicer medijem v kratki izjavi izrazil prepričanje, da bo OVK odločila skladno z zakoni in sprejela odločitev, "kot mora biti".

Bržan: Zame so volitve zaključene

Foto: Aleš Bržan/Facebok Aleš Bržan

"Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja šla že mimo in da je čas, da se vse skupaj malo umiri," je dodal. Čeprav sam ni seznanjen z vsebino Popovičevega ugovora, razen prek medijev, Bržan meni, da ponovnega štetja ne bo: "Mislim, da je ponovno štetje mogoče sicer samo na podlagi izrednih razmer v skladu z zakonom in da te razmere niso bile izpolnjene."

Bržan je po neuradnih izidih drugega kroga županskih volitev Popoviča prehitel za vsega sedem glasov, a je Popovič nato vložil ugovor. OVK lahko ugovoru ugodi v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrne. V skrajnem primeru je možno tudi, da bi komisija odredila ponovitev volitev.

Če bi OVK ugovor zavrnila, ima Popovič še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:01 7. December 2018.

    Čestitke Koprčankam in Koprčanom ob izvolitvi novega župana !

  • 23:45 6. December 2018.

    Konec je!!! BRZAN JE ZUPAN IN KOPER JE KONCNO NAZAJ NAS!!!!!

  • 23:11 6. December 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.