Pet velikih kmalu v skupni hiši

Foto: Žurnal24 (Foto: Nada Černič Cvetanovski)
Krški mestni muzej. Konec meseca ga bodo odprli v celovito obnovljenem Valvasorjevem kompleksu.
Oglej si celoten članek

V novem mestnem muzeju, ki je enota kulturnega doma, bodo 30. marca odprli stalno zbirko akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Stovička. S tem bo občina izpolnila obljubo, ki jo je umetniku dala pred dobrimi 30 leti. Tej zbirki se bodo pridružile še razstave o življenju in delu Janeza Vajkarda Valvasorja, Adama Bohoriča, Jurija Dalmatina in Josipine Hočevar, ki so mestu dali poseben pečat.

"Mestni muzej Krško ne predstavlja konkurence pokrajinskemu Posavskemu muzeju Brežice," zatrjuje krški župan Franci Bogovič in napoveduje nadaljnje dobro sodelovanje med občinama. V to je prepričana tudi Alenka Černelič Krošelj, svetovalka za kulturo na Občini Krško, priznava pa, da posavski muzej hrani nekatere predmete, ki so vezani na Občino Krško, in bi jih Krčani čimprej radi dobili nazaj. "Med temi so dragocene insignije, sodniška palica in pečatnica," pravi.

V Valvasorjevem kompleksu, ki ga sestavljajo Valvasorjeva, Jarnovičeva in Kaplanova hiša – to so zaradi uničenosti morali na novo zgraditi –, bodo poleg muzeja še mestna kavarna, turistična pisarna in druge dejavnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.