Petan odhaja, njegov imperij pa se trese

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Usoda poslovnega imperija Bojana Petana je odvisna od cenitev premoženja. Če je tako kot Dnevnik precenil druge naložbe in nepremičnine, mu slabo kaže.
Oglej si celoten članek

Ključna za obstoj skupine DZS naj bi bila uspešna prodajo nepremičnin in finančnih naložb, ki pa je eno leto stala, pa tudi pred tem je bila daleč pod načrti. Petan je obljubil, da bo DZS v letu 2013 prodala za 1,4 milijona evrov stanovanj na Mestnem trgu, a ni imela skupina od tega v tem letu nobenih prihodkov. Za lani je obljubil, da bo prodal za skoraj 14 milijonov evrov nepremičnin, pol od tega v Residence Marina Portorož, potem pa še poslovne prostore na Dalmatinovi in v hali 8 v BTC-ju. Od 14 milijonov evrov obljub je skupina v poslovnem poročilu zabeležila vsega 615 tisoč evrov prihodkov od prodaje nepremičnin.

Foto: Marina Portorož Marina Portorož A za lani ima vsaj dober izgovor, saj je sodišče družbi DZS junija prepovedalo razpolaganje z nepremičninami, delnicami in deleži v podjetjih, saj so preiskovali sum, da je Petan zlorabil položaj, z zamrznitvijo pa so poskrbeli, da bi mu lahko odvzeli premoženjsko korist. Prepoved razpolaganja so sicer sredi leta odpravili, a vprašanje, koliko razumevanja bodo imele banke za Petana in njegov poslovni imperij. 

Petan se danes po več kot 16 letih poslavlja z mesta predsednika uprave DZS, bo pa ostal šef Dnevnika in Term Čatež. V današnjem intevjuju za Finance je zagotovil, da bodo Terme Čatež Marino Portorož prodale najpozeje do 1. oktobra, "DZS pa prodaja apartmajsko naselje Residence Marina. Če se to zgodi do 31. decembra, bo tudi DZS izpolnil zahteve (bank, op. a.)," je dejal.

Prihodkov pet milijonov evrov premalo

Daleč od obljubljenega so tudi lanski prihodki od prodaje DZS. Petan je obljubil, da jih bo dobrih 46 milijonov evrov, a jih je bilo niti 39 milijonov. 

Kot je pred kratkim povedala Tanja Štrukelj iz DUTB, bodo opravili ponovno oceno vrednosti vsega, kar je naprodaj in od tega bo odvisna usoda Petanovega imperija. Dodatnih informacij o poteku finančnega prestrukturiranja niso želeli dati. 

Foto: Anže Petkovšek dnevnik Dnevnik dvakrat dražji od Dela. Kaj res?

Primer Dnevnika, ki pri prodaji finančnih naložb pomeni 80 odstotkov, kaže, kako zelo napihnjene bi lahko bile vse cenitve. DZS je namreč predvidela, da bo za svoj 35-odstotni delež dobila skoraj pet milijonov evrov. Časopis Večer (s poslovno stavbo v Mariboru in dopisništvom v Ljubljani) je Delo prodalo za dober milijon evrov, oba časopisa pa imata skoraj enako prodano naklado. Delo in Slovenske novice pa je Pivovarna Laško prodala za 7,3 milijona evrov. 

Dnevnik z 22 tisoč prodanimi časopisi na dan bi bil po izračunu strokovnjakov, ki jih je najel Petan, tako vreden skoraj 14 milijonov ali dvakrat več kot Delo in Slovenske novice skupaj, ki vsak dan prodata skoraj sto tisoč časopisov. 

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)

Petan bi moral sicer Dnevnik prodati letos do konca leta 

Zanimivo bo videti, ali je podobno pri nepremičninah. DZS naj bi jih v postoku prestrukturiranja prodal za dobrih 45 milijonov evrov, za vse najdražje (tri četrtine skupne vrednosti) pa je vrednost ocenil cenilec, ki ga je najel DZS.

Petan je sicer za današnjo izdajo Financ povedal, da so letos prodali sedem stanovanj na Mestnem trgu, lani pa nobenega. 

Svojega zaklada, Term Čatež ne bi dal 

V načrtu finančnega prestrukturiranja so strokovnjaki, ki jih je najel DZS, ocenili, da prodaja Term Čatež ni smiselna, med drugim zato, ker so dale poroštvo za posojila DZS. Ocenili so še, da tujih lastnikov celotno podjetje ne bi zanimalo in bi morali podjetje razkosati na hotele, bazene in kamp, kar pa bilo menda zamudno. Poleg tega bi bilo smiselno prej prodati Marino Portorož, Mokrice in Terme Ilidža, ki so edine že bile prodane, po nekaterih podatkih za okrog 15 milijonov evrov. 

Petan je sicer za Finance povedal, da so se Terme Čatež začele prodajati 15. junija letos. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:04 1. September 2015.

    žal imaš westal prav...

  • 05:47 1. September 2015.

    Nič hudega mu ne bo, tud iče mu poberejo vse mu bo ostalo več kot imamo mi vsi skupaj!

  • 09:31 31. Avgust 2015.

    Pohlep, požrešnost in kraja se pač obrestuje in prav je tako... Prav bi bilo, da se take sleče do gat.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.