Petdeset let od poleta Lajke

Foto: Žurnal24 Vesoljska psička je morala za raziskave umreti.
Psičko Lajko so v vesolje izstrelili 3. novembra 1957 s sovjetskim vesoljskim plovilom Sputnik. Kot veliko drugih živali v vesolju je umrla med misijo.
Oglej si celoten članek

3. novembra 1957 je takratna Sovjetska zveza z vesoljskega izstrelišča Bajkonur utirila v vesolje umetni Zemljin satelit Sputnik 2, v katerem je bila tudi psička Lajka.

Psička je v breztežnosti v posebni kabini, ki so jo namestili poleg merilnih naprav, preživela šest dni. Raziskovalce je zanimalo obnašanje živega bitja v breztežnostnem stanju  pri vesoljskih poletih ter posledice radiacije.

Ker takrat znanost še ni poznala ustreznih vesoljskih kapsul za vrnitev, se Lajka nikoli ni vrnila na Zemljo.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.