Vse, ki bodo za volanom trezni, čaka nagrada

Foto: Saša Despot Urad RS za meroslovje
Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bomo policisti med 6. in 12. novembrom poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah.
Oglej si celoten članek

Med 6. in 12. novembrom bo potekala avcija Slovenija piha 0,0. "Če boste napihali 0,0, vas bomo nagradili! Prejeli boste kupon, s katerim si lahko  na www.nulanula.si zagotovite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani," sporoča policija. 

Nagrada za vse, ki so vzor

Akcija Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami, želi spodbujati prometno varnost tako, da nagrajuje tiste, ki spoštujejo predpise in so vzor drugim. Obenem akcija spodbuja sodelovanje pristojnih služb, tako bodo poleg Policije v tem času aktivnosti izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart. Tudi na Javni agenciji RS za varnost prometa bodo v času akcije ter nato v celem decembru izvajali številne aktivnosti, od priprave akcijskega načrta, različnih medijskih aktivnosti in osveščanja udeležencev v prometu ter terenskih in preventivnih dogodkov po šolah in v lokalnih okoljih.

Alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči! V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.

Vse hujše prekrškarje čaka hitri test na droge

Bliža se Martinovo, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja. V tem tednu, med 6. in 12. novembrom, bodo policisti poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. "Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge pa bomo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev," opozarjajo.

"Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci morebitnih hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače," še opozarjajo policisti. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:19 6. November 2017.

    Pa kdo bo sel na ta gnili koncert. Sicer pa kdo mislijo da so policajcki da jim bom povedal kje …

  • 11:24 6. November 2017.

    jebeš te gnile nagrade, v rit si jih naj zataknejo..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

  • ode
    08:26 6. November 2017.

    Narobe svet! To je možno samo pri nas, da policija nagrajuje kriminalce, ki imajo takrat slučajno prazno malho. Potem je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.