Pipistrel na najhitreje rastoči letalski trg

Foto: www.worldgreenflight.com
Foto: www.worldgreenflight.com
Kitajska bo z današnjim podpisom tehničnega sporazuma med kitajsko upravo za civilno letalstvo in Javno agencijo za civilno letalstvo RS priznavala slovenske certifikate Pipistrelovih letal in njihove spremembe.
Oglej si celoten članek

"To je za Pipistrel velik korak," je dejal direktor te ajdovske družbe Ivo Boscarol. "Sporazum pomeni nova odprta vrata slovenski letalski industriji in upam, da bo to spodbudilo tudi tuje investitorje za prihod in začetek proizvodnje v Sloveniji. Odprli smo namreč ena vrata, ki niso odprta povsod po svetu," je današnji podpis sporazuma s kitajsko upravo za civilno letalstvo (CAAC) komentiral direktor slovenske agencije za civilno letalstvo Žiga B. Kotnik.

Tudi šolanje kitajskih pilotov pri nas

Sporazum je namenjen prodaji trenutno osmih različnih Pipistrelovih letal, vendar se je z njim vzpostavilo medsebojno zaupanje, ki bo koristilo tudi drugim proizvajalcem letal in letalske opreme, je še prepričan Kotnik. S Kitajsko bodo poskušali podpisati še en tehnični sporazum o priznavanju slovenskih letalskih licenc tudi na Kitajskem, kar bo omogočilo šolanje kitajskih pilotov v Sloveniji.

Slovenija je prva evropska država, ki je podpisala takšen sporazum s Kitajsko. Ta ima sicer sklenjenih le 23 podobnih sporazumov z drugimi državami, je povedala vodja CAAC Yang Zhenmei. Sodelovanja s Slovenijo se veseli in upa, da bosta imeli obe državi od sporazuma koristi. Predvsem je pohvalila slovensko znanje in razvoj na področju proizvodnje letal.

Pogled proti ZDA, Južni Ameriki in Rusiji

Kotnik je povedal tudi, da se je ravno v tem tednu mudila v Sloveniji tudi ameriška delegacija, ki je pregledala odpravo dosedanjih pomanjkljivosti pri proizvodnih letal. Zato pričakuje, da bo ob koncu letošnjega leta podpisan sporazum, s katerim bo evropska letalska agencija dodala Slovenijo na seznam proizvajalcev letal, ki lahko prodajajo tudi na trgu ZDA. Prav tako si v agenciji za civilno letalstvo prizadevajo doseči podobne dogovore z južnoameriškimi državami in Rusijo.

Zmaga na Nasinem tekmovanju odpira vrata

Boscarol je prepričan, da je bila odločilnega pomena pri podpisu sporazuma zadnja zmaga na Nasinem tekmovanju. "To je dosežek, ki nam v zadnjem času odpira številna vrata in zaradi njega bomo morali proizvodnjo letal nekajkrat povečati," je prepričan Boscarol. Tudi pri prodaji letal na Kitajsko, kjer lahko samo eno naročilo preseže celotno sedanjo letno proizvodnjo letal v ajdovski tovarni.

Graditi hočejo večje in več

Kitajska vlada vse bolj odpira tudi zračni prostor nad državo. Temu sledi povpraševanje in posledično odpiranje vedno novih letalskih šol. Prav pri prodaji svojih letal letalskim šolam vidi Boscarol trenutno največjo priložnost. Razmišlja pa tudi o razvoju in gradnji novih, še večjih letal. Vendar bi za te zamisli potreboval nove proizvodne prostore in bolj urejeno ajdovsko športno letališče.

"To je naša naslednja naloga in upamo, da jo bomo uspeli uresničiti do konca letošnjega leta," je o prihodnjih načrtih povedal Kotnik.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:58 18. Julij 2012.

    adijo Pipi?? BMW X5 so ga skopirali že pred nekaj leti, a si videl kjerkoli kakšno kopijo na cesti? Dejmo …

  • 14:41 18. Julij 2012.

    Kitajci bojo na hitro skopirali njegove modele, pol pa adijo Pipi!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.