Pirc Musar bo to dolgoletno Pahorjevo prakso takoj po novem letu prekinila

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Pahor stroke ni poslušal.
Oglej si celoten članek

"Predsednica republike Nataša Pirc Musar 1. 1. ne bo obiskovala novorojencev v porodnišnicah, ker, tudi izhajajoč iz lastne izkušnje, meni, da je to prvenstveno intimni dogodek vsake družine, ki mora imeti čas, da se poveže in da si mati in novorojenec tudi fizično opomoreta od poroda," so potrdili v uradu predsednice.

Nova predsednica bo tako prekinila prakso predsednika Boruta Pahorja, ki je 1. januarja v spremstvu obiskoval slovenske porodnišnice in pred kamerami pozdravil prvo novorojenko ali novorojenca v novem letu.  

Skupina za nenasilje v zdravstveni negi je na to sporno prakso predsednika države, ki se je razširila tudi med župani, večkrat opozorila.

Nespoštovanje bolnišničih pravil

Porodnišnice predvsem v zimskem času praviloma omejujejo obiske porodnic in novorojenčkov na najožje družinske člane, pri obiskih politikov pa se teh omejitev in pravil ne spoštuje. Po mnenju babic in bolniških sester, se z vstopom večjega števila oseb v bolniško ali celo porodno sobe - politike namreč spremljajo še varnostniki, fotografi, novinarji, ob tem še pride celotno vodstvo bolnišnice - tveganje okužb samo še povečuje. 

Vdor v intimo matere in otroka

Proti takšnim obiskom govori tudi dejstvo, da gre za vdor v intimo in zasebnost matere in otroka, ki sta v obdobju po rojstvu še posebej ranljiva. "Porodnica zagotovo formalno privoli v visoki obisk, a je ta privolitev lahko sporna, saj v hierarhiji zdravstvenega zavoda in v luči svoje poporodne ranljivosti, predstavlja najšibkejši člen. Zato je prostovoljnost njene izbire obiska politika, fotografiranja, dajanja izjav itd. lahko upravičeno postavljena pod vprašaj. Še toliko bolj pa to velja za novorojenčka, ki nima nikakršne možnosti lastne opredelitve do takšnih posegov v svojo intimo in življenje," je opozorila Irena Špela Cvetežar, predsednica Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi.

Da razmislijo o spornih vidikih te prakse so politike pozivali tudi v babiški zbornici. "Delovna skupina poziva splošno javnost in medije, s tem pa tudi politike, župane in druge, da razmislijo o spornih vidikih opisane prakse, saj je dolžnost stroke skrbeti za strokovnost, etičnost, zasebnost, dostojanstvo in psihofizično dobro počutje mater in otrok." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 82

  • 12:05 29. December 2022.

    Predsednik/predsednica NIMA KAJ DELATI ob porodni postelji!!! Pika!!!

  • 09:09 29. December 2022.

    Boratizme bodo pač zamenjali natašizmi. Po vsej verjetnosti za plebs še bolj nesprejemljivi. A je že tako, 'moderni' človek se …

  • 08:44 29. December 2022.

    Precej teh "boratizmov",katere je za davkoplačevalski denar počel klovn,je treba vreči v kanto preteklosti in čas je,da predsednik (ca) počne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.