Pismi in štafeta norosti za premierja

Foto: Žurnal24 Premier Pahor je na Jeretičeve očitke odvrnil, da ima "njegov kolega pravico pov
Afera Simona Dimic je v minulem tednu dobila nove razsežnosti. Premierju poleg dveh pisem in štafete norosti težave povzroča tudi Karl Erjavec s pokojninami.
Oglej si celoten članek

Če med premierjem Borutom Pahorjem in njegovim nekdanjim svetovalcem Sebastjanom Jeretičem ni bilo komunikacije od takrat, "ko sem rekel, da bo Simona največje zlo te vlade“, sta jo dve pismi spet obnovili. Pismi, ki ju je Jeretič poslal premierju potem, ko naj bi mu ta po odhodu Simone Dimic  grozil, sta glasno odmevali povsod, tudi v premierjevi stranki. V prvem pismu je Jeretič Dimičevo obtožil, da mu je s svojim "blatenjem in klevetanjem“ prizadejala največ gorja. "Kaj pa si imel v mislih, ko si rekel, da boš sprožil povračilne ukrepe?“ še sprašuje svojega nekdanjega šefa. V drugem bolj "racionalnem" pismu Jeretič Pahorju svetuje naj "se zbrihta in uredi stvari", saj je "dogajanje v državi katastrofa. Stanje v stranki je še huje".

Vrh slovenske politike
Petkovo srečanje vrha slovenske politike je minilo brez posebnosti. Po sestanku, ki ga je premier označil kot nad pričakovanji, je napovedal, da v prihodnje pričakuje sodelovanje opozicije pri agrarni in zdravstveni reformi. Predsednik SDS Janez Janša je označil sestanek kot "bolj sestanek zaradi forme“, saj niso našli nobene rešitve. Da gre le za "kritje hrbta“, je menil tudi prvak SNS Zmago Jelinčič.

Vrh je zaznamovalo tudi vprašanje trdnosti koalicije, ki jo muči vprašanje pokojnin. Potem ko je vlada stranki DeSUS ponudila četrtinsko uskladitev pokojnin, so iz stranke sporočili, da je za njih sprejemljiva le polovična uskladitev v prihodnjih dveh letih. Če jim vlada ne bo ugodila, ne bodo podprli proračuna in pokojninske reforme. Po besedah ministra Ivana Svetlika v tem primeru nima več smisla, da DeSUS ostane v vladi.

Tekli štafeto norosti
Zasavcem je prekipelo. Potem ko je Lafarge Cement ponovno zagnal proizvodnjo sežiganja odpadkov, je Zasavcem prekipelo. Predstavniki Eko kroga in Civilne iniciative Trbovlje so zahtevali takojšnjo prekinitev sežiganja odpadkov ali najpozneje v desetih dneh. S tekom so iz Zasavja do Ljubljane prinesli štafeto norosti, ki so jo nameravali pred poslopjem vlade predati premierju, a se jim je ta izmuznil skozi vhod predsednika države. Pred vlado se je zbralo okoli 2000 ljudi, ki so Pahorja glasno opozarjali na svoje težave.

Nepričakovana razrešitev
Nadzorni svet termoelektrarne Šoštanj je v četrtek nepričakovano razrešil direktorja družbe Uroša Rotnika in na njegov mesto imenoval Simona Tota. Zamenjava je presenetila tudi vlado. Dejanje nadzornega sveta pa bi lahko bilo usodno tudi za ministrico Darjo Radić, saj so se že pojavila namigovanja o interpelaciji.

Svoje nestrinjanje z odločitvijo nadzornega sveta so z opozorilno stavko izrazili tudi delavci termoelektrarne. Od Pahorja in Radićeve zahtevajo, naj razveljavita sklep nadzornega sveta. V nasprotnem primeru bodo v sredo začeli omejevati dobavo električne energije

Podžupan Velenja Srečko Meh je prepričan, da za zamenjavo stoji stranka Zares in njen predsednik Gregor Golobič. Ta je Mehove navedbe že zanikal in napovedal, da bo poslanec SD svoje trditve lahko dokazoval na sodišču.

Zidar je "pravi in plavi"
Pred preiskovalno komisijo DZ za gradnjo avtocest sta pričala prvi mož SCT Ivan Zidar in prvi mož Primorja Dušan Črnigoj. Komisiji sta povedala, da so gradbinci imeli redne mesečne sestanke, na katerih so si razdelili deleže, ki bi jim jih v nasprotnem primeru prevzela tuja gradbena podjetja. Podrobnosti pa da se ne spomnita več. O zemonskem sporazumu in kartelnem dogovarjanju ne eden ne drugi ne vesta nič. Zidar je kot glavni problem Slovenije izpostavil ukvarjanje s preteklostjo. Sam naj bi vedno delal za dobro Slovenije in slovenskega naroda, saj je "pravi in plavi Slovenec".

Korupcija tokrat na Gorenjskem
Gorenjski policisti so odvzeli prostost zakoncema iz okolice Radovljice, ki sta osumljena, da sta v zameno za podkupnino izdajala potrdila o tehnični izpravnosti vozilom, ki sploh niso bila izpravna. Vsako lažno potrdilo naj bi stalo sto evrov. Pri tem naj bi jima pomagale še tri osebe.

Su Čijeva končno na svobodi
V soboto je mjanmarska hunta po sedmih letih iz hišnega zapora le izpustila voditeljico mjanmarske opozicije Aung San Su Či. Pred njenim domom se je zbralo več sto podpornikov, ki so nestrpno čakali odstranitev barikad. Su Čijeva, ki je že opravila sestanke z nekaterimi člani svoje stranke, je napovedala vrnitev v politiko. Svoje privržence pa pozvala k svobodi, borbi za pravice in ohranitvi upanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.