Pižame nosijo tudi od doma

Foto: Dejan Mijović Slovenija 10.09.08, Erna Kos Grabnar, glavna medicinska sestra UKC Ljubljana, f
Varčevanje. Zaradi zategovanja pasu imajo v ljubljanskem kliničnem centru v obtoku premalo perila.
Oglej si celoten članek

Ljubljana. "Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ne varčujejo le pri medicinskih sestrah ampak tudi pri bolnikih," pravijo medicinske sestre z Nevrološke klinike UKC Ljubljana. "Zaradi pomanjkanja posteljnine postelje bolnikov preoblačimo na dva, tri dni, medtem ko smo jih prej vsak dan. Zelo primanjkuje tudi čistih pižam." Bolniki, ki so nepokretni, naj bi bili večkrat celo brez pižam, številni pa jih prinesejo od doma.

Perejo večkrat na dan

Na UKC Ljubljana priznavajo, da imajo zaradi varčevavanja težave tudi pri perilu. "Res je, primanjkuje pižam, brisač, občasno tudi rjuh. Oddelki si pomagajo med seboj," poudarja Erna Kos Grabnar, glavna medicinska sestra UKC Ljubljana. Za perilo UKC Ljubljana vsako leto porabi med 700.000 in 800.000 evri, na dan pa operejo okoli deset ton perila. "Perila je kljub temu v obtoku premalo. Zato umazanega dostavljamo v pralnico večkrat na dan in tudi dostava čistega perila nazaj poteka večkrat na dan," pojasnjuje Kos Grabnarjeva.

Le najnujnejše

Tudi pri drugih materialih, kot so plenice, podloge in cevke za pitje, morajo biti sestre varčne. V lekarni lahko naročijo le tisto, kar nujno potrebujejo, velikokrat pa dobijo navodilo, naj te materialne poiščejo na drugih oddelkih. "Vsako leto se odločamo, kateremu segmentu, zdravilom, laboratorijskim preiskavam, pripomočkom in perilu nameniti manj denarja, ki ga je v sistemu vse manj. Ob tem pa je, absurdno, bolnikov in njihovih potreb vsak dan, vsako leto vedno več," dodaja Kos Grabnarjeva.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:49 12. April 2014.

    jasno, da ne. <br />grozno je le za priviligiranega dvornega pralca perila, ker z grozo zre, kako se mu manjša …

  • 15:05 12. April 2014.

    Men se pa ne zdi nč tko groznega, če pižamo od doma prinesejo....to je včasih blo normalno

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.