Plačati morajo 770 evrov

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Turki želijo pred začetkom postopka za premestitev Zelenka v Slovenijo poplačilo stroškov sojenja.
Oglej si celoten članek

Pravosodno ministrstvo je sorodnikom voznika tovornjaka Francija Zelenka posredovalo predlog, ki omogoča njegovo premestitev v Slovenijo, če bodo kriti stroški sodnega postopka v Turčiji, ki znašajo 770 evrov. Denarne kazni jim ne bo treba plačati.

Če bodo svojci omenjeno vsoto v kratkem plačali, bo ministrstvo poslalo sporočilo v Turčijo in postopek se lahko začne, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister Aleš Zalar. "Težko je oceniti, kako hitro bo v Sloveniji," je dodal Zalar in pojasnil, da morajo slovenske oblasti pred tem določiti kazen, ki jo bo prestajal doma. Ko bo sodba posredovana turškim oblastem, bo pogoj za Zelenkovo premestitev izpolnjen.

Družina denar že zbira
Zelenkova družina že zbira denarna sredstva, jutri pa jih imajo namen nakazati. "Za nekoga se morda zdi to nizek znesek, za nas pa ni, saj smo dolžni še njegovi odvetnici, poleg tega pa Franciju še vedno mesečno nakazujemo denar v zapor," je povedala Zelenkova sestra Milena Eferl ter dodala, da so bili novice sicer veseli in upajo na ugoden razplet, vendar jih je zunanje ministrstvo opozorilo, da si turška vlada še vedno lahko premisli. "Kljub vsemu ostajamo optimisti, saj si Francija čim prej želimo videti v Sloveniji," je sklenila.

Zelenka so leta 2007 v Turčiji prijeli, saj se je izkazalo, da je poleg čistilnega sredstva za steklo prevažal 13 ton anhidrida ocetne kisline, ki se uporablja za proizvodnjo mamil. Leta 2009 so ga obsodili na 10 let zaporne in 50 tisoč evrov denarne kazni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.